Diputats del partit laborista, de l’SNP escocès i del gal·lès Plaid Cymru impulsen una moció al Parlament britànic per condemnar les penes imposades a l’expresident Artur Mas, l'exvicepresidenta Joana Ortega i l'exconsellera Irene Rigau per la consulta del 9-N.

La moció subratlla que la sentència condemnatòria arran la consulta “multa durament i prohibeix exercir càrrecs públics” als tres membres del Govern. La iniciativa reclama a l’executiu britànic que declari la seva adhesió a “la llibertat d’expressió i al dret dels parlamentaris elegits democràticament per celebrar referèndums d’acord amb les necessitats i desitjos del seu poble" i en el moment que considerin oportú.

La moció comença defensant el dret dels parlaments democràtics a debatre i aprovar posicions polítiques sobre qualsevol punt proposat pels legítims representants dels ciutadans, i recorda que el 85% dels catalans i 83 dels 135 diputats de la Cambra catalana defensen la convocatòria d’un referèndum sobre la independència.

La iniciativa es va plantejar ahir, l’endemà de la intervenció del conseller d’Exteriors, Raül Romeva, a Westminster en la presentació del grup de discussió sobre Catalunya format per una vintena de diputats britànics.

mocio

El desembre passat, una quinzena de diputats britànics va impulsar una moció denunciant la persecució contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell.