Avui 18 de juliol, quan es compleixen 94 anys de l'aixecament militar  liderat per Francisco Franco contra la Segona República, el vicepresident d'Òmnium Cultural Marcel Mauri ha llançat a les xarxes socials un contundente missatge de poques paraules. "Ni Franco ni els Borbons" diu Mauri, que clou el seu missatge amb el hastag #CoronaCiao, lema de la campanya de denúncia iniciada a principis d'aquest juliol per Òmnium Cultural contra la monarquia.

En el marc d'aquesta campanya, Òmnium Cultural ha instat el govern de Suïssa a bloquejar els comptes de Joan Carles I a aquell país i paral·lelament ha presentat una querella criminal contra el rei emèrit al Tribunal Suprem pels delictes en els delictes de suborn, tràfic d'influències, negociació prohibides a funcionaris, frau a la hisenda pública i blanqueig de capital.

Bloqueig del comptes a Suïssa

En el cas de la iniciativa a Suïssa, el Consell Federal d'aquest país ha començat a tramitar la petició, presentada a principis d'aquest juliol. Marcel Mauri ha explicat aquesta setmana que "la congelació de béns i comptes bancaris ha de ser el primer pas per a una investigació penal, per demostrar l’origen irregular, opac i il·lícit d’aquesta fortuna del rei emèrit". Òmnium té clar que "cal posar fi a la impunitat i el joc brut amb què actua la monarquia espanyola i l'anomalia que suposa en qualsevol democràcia moderna", en paraules del vicepresident de la entitat.