La vicepresidenta del PDeCAT, Míriam Nogueras, ha negat que hi hagi cap debat al seu partit sobre els pressupostos de l'Estat, de manera que n'ha reiterat el rebuig. La diputada al Congrés ha explicat a l'ACN que hi ha "quòrum" per oposar-se als comptes del govern espanyol, així com a la seva tramitació: "Votarem 'no' als pressupostos de l'Estat", ha dit, després de recordar que el consell nacional del PDeCAT va aprovar rebutjar els comptes espanyols. Nogueras ha desmentit d'aquesta manera l'anunci que havia fet hores abans el secretari d'organització del PDeCAT, Ferran Bel, en el sentit que podrien facilitar la tramitació dels pressupostos al Congrés.

Però la discussió no ha quedat tancada, perquè Bel no ha dubtat a replicar als pocs minuts la vicepresidenta del PDeCAT. "A cap òrgan del PDeCAT ni s'ha parlat, ni menys decidit, no permetre la tramitació dels pressupostos. Això no significa votar a favor. No permetre la tramitació significa votar a favor de les esmenes a la totalitat que ja han anunciat PP i Cs. O ells votar la nostra", ha insistit. I hi ha afegit una icona gesticulant.

Nogueras, en canvi, només preveu que el PDeCAT pugui plantejar-se donar-los suport si el president espanyol, Pedro Sánchez, concreta alguna "proposta política" per a Catalunya. De fet, la vicepresidenta del partit ha dit que es plantegen presentar una esmena a la totalitat als comptes espanyols, fet que si s'aprova n'impossibilitaria la tramitació.

Nogueras ha insistit que el consell nacional que la formació nacionalista va celebrar el 20 de desembre va aprovar, amb el 95% dels vots —132 a favor i 8 abstencions—, una proposta de resolució que defensava el 'no' als pressupostos de l'Estat. De fet, la iniciativa —presentada pel conseller nacional Ivan Condes— apostava per rebutjar també totes les propostes del govern de Sánchez mentre hi hagi presos polítics i exiliats, i no s'abordi un referèndum acordat.

La resolució aprovada la setmana passada concreta que el PDeCAT aposta per una "negociació entre tots dos governs per resoldre el conflicte polític entre Catalunya i l'Estat". El PDeCAT també subratllava que no renuncia a prendre mesures "de caràcter unilateral" per aconseguir un Estat independent".

Les posicions favorables a negociar

En aquell conclave també hi va haver veus que defensaven posicions més favorables a negociar els comptes de l'Estat, com ara la presidenta del mateix consell nacional, Mercè Conesa. Finalment, la direcció del partit va proposar que el PDeCAT no rebutjaria les iniciatives que milloressin les condicions de vida dels catalans.

Torra i Puigdemont avalen Nogueras

Les reaccions a la xarxa no s'han fet esperar: tant el president, Quim Torra, com el president a l'exili, Carles Puigdemont, s'han fet ressò de les paraules de Nogueras a Twitter, i les han retuitejat.

La diputada de JxCat Aurora Madaula ha donat les gràcies a Nogueras a través de la xarxa social.