Isabel Díaz Ayuso ha dedicat gran part del seu discurs d’investidura com a presidenta madrilenya a carregar contra el govern espanyol de Pedro Sánchez. Fins i tot ha aprofitat el debat sobre els indults als presos polítics independentistes, una mesura de gràcia que ha qualificat de “il·legal i immoral”. Però la candidata a la reelecció també ha fet tota mena de propostes, algunes sorprenents. Van des de la ja repetida rebaixa fiscal fins a ajudes de 14.500 euros per a les mares joves o un MIR educatiu, com el que fan els estudiants de Medicina.

Ja durant l’anterior mandat va prometre la major rebaixa fiscal de la història de Madrid. Havent fet dels baixos impostos una bandera, avui hi ha tornat. “No s’entén un Madrid lliure sense uns impostos baixos”, ha defensat la presidenta en funcions durant la seva investidura. Ha promès dur a l’Assemblea una “llei de defensa de la nostra autonomia financera” i també baixar mig punt en tots els trams de l'IRPF. Ha comparat el que s'estalviaran els madrilenys en relació als catalans. Amb aquesta baixada, ha assegurat, un madrileny que guanyi 20.000 euros pagarà 340 euros menys que un català.

Per altra banda, una de les mesures estrella que ha anunciat, per fomentar la natalitat, justament ha estat aquesta: una ajuda de 14.500 euros per a les mares. Seran 500 euros mensuals des del cinquè mes d’embaràs fins que el fill tingui dos anys. Els requisits, tenir una renda inferior a 30.000 euros i estar empadronada a Madrid des de fa almenys deu anys. Ha subratllat que aquesta ajuda serà compatible amb la feina. Aquesta ajuda, doncs, pujaria fins als 14.500 repartits en 29 mesos.

En l’àmbit educatiu, Isabel Díaz Ayuso ha anunciat un “MIR educatiu”, que permeti accedir a places de professor en centres públics i privats a partir del curs 2022/23. Segons el model anunciat, després d’un any de pràctiques, el docent seria sotmès a una avaluació teòrica i pràctica per accedir al sistema educatiu madrileny. En aquest sentit s’ha compromès a crear un centre d’alt prestigi per a la formació de professors que serà, en paraules de la dirigent madrilenya, “de referència nacional i internacional”.

El discurs d'investidura ha tingut lloc avui. Demà, divendres, tindrà lloc el debat amb els cinc grups parlamentaris. És previsible que sigui llavors quan serà escollida, en primera votació i per majoria absoluta, gràcies als vots de l'extrema dreta de Vox.