Avui Isabel Díaz Ayuso s’ha sotmès al seu debat d’investidura, que superarà de manera còmoda amb els vots a favor de l’extrema dreta. I, com era previsible, ha dedicat esforços a carregar contra el govern espanyol de coalició. Tant que ja al minut cinc del seu discurs s’ha pronunciat contra els indults als presos polítics, que ha qualificat no només d’"il·legals” sinó fins i tot d’"immorals”. Les referències als partits independentistes han estat constants. Aquest cop, però, no hi ha involucrat el rei Felip VI. També s'ha referit a Catalunya per parlar de baixades d'impostos.

Ja des del principi del seu discurs, la candidata a la reelecció ha denunciat com “alguns en despatxos van pensar que podien canviar el resultat de les urnes”, i que per això va avançar les eleccions. “En obrir-les ens hem trobat un impressionant a les polítiques del Partit Popular”, s’ha felicitat. Aquest resultat, ha assegurat, “no és aliè a les decisions contra la Comunitat” del govern central. Ha fet referències des de la política fiscal fins a la unitat d’Espanya.

“Madrid ha estat el primer mur on s’estavellen les polítiques del govern central”, s’ha congratulat Ayuso, que ha denunciat que Espanya s’ha convertit en un “país grapejat pels independentistes”. És en aquest punt, quan no portava ni cinc minuts, que s’ha referit a la mesura de gràcia. “L’indult als colpistes independentistes catalans no només és il·legal, sinó també immoral”, ha carregat la lideressa madrilenya. I hi ha insistit: “El govern central no té rumb o no té més camí que el que dicten l’esquerra, els separatistes i els hereus d’ETA. Uns camins negociats a la foscor, ocults a la democràcia, que condueixen al precipici”.

La dirigent del PP s’ha centrat també en la fiscalitat, a la madrilenya. “No s’entén un Madrid lliure sense uns impostos baixos”, ha defensat la presidenta en funcions durant la seva investidura. Ha promès dur a l’Assemblea una “llei de defensa de la nostra autonomia financera” i també baixar mig punt en tots els trams de l'IRPF. Ha comparat el que s'estalviaran els madrilenys en relació als catalans. Amb aquesta baixada, ha assegurat, un madrileny que guanyi 20.000 euros pagarà 340 euros menys que un català.

També ha replicat als qui parlen de dumping fiscal o “efecte aspiradora” —com va dir el president valencià Ximo Puig— que “som la regió més solidària” i que “si ens va malament a nosaltres, li va malament a tot Espanya”.

Ajuda de 500 euros a les mares

Una de les mesures estrella que ha anunciat, per fomentar la natalitat, ha estat una ajuda de 500 euros per a les mares. Seran 500 euros mensuals des del cinquè mes d’embaràs fins que el fill tingui dos anys. Els requisits, tenir una renda inferior a 30.000 euros i estar empadronada a Madrid des de fa almenys deu anys. Ha subratllat que aquesta ajuda serà compatible amb la feina.

El discurs d'investidura ha tingut lloc avui. Demà, divendres, tindrà lloc el debat amb els cinc grups parlamentaris. És previsible que sigui llavors quan serà escollida, en primera votació i per majoria absoluta, gràcies als vots de l'extrema dreta de Vox.