El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, no té cap intenció d'atendre el suggeriment d'ERC i no visitarà el presos polítics als centres penitenciaris de de Soto del Real i Alcalà Meco. El líder dels socialistes catalans, en declaracions a Antena 3, ha argumentat que la visita es podria interpretar com un gest de suport al que van fer. "Si es pogués distingir un gest d'interès personal del que pot ser entès com un gest de suport polític, no hi haurà cap problema", ha afegit.

L'adjunt a la presidència d'ERC, Pere Aragonès, va instar Iceta a fer un "gest" visitant els presos a pocs dies que Parlament voti la designació d'Iceta com a senador, pas imprescindible per ser posteriorment designat president del Senat. De moment, Iceta només té garantit en la votació prevista pel dijous el suport del seu partit (17 diputats) i d'En Comú Podem (8 diputats).

Pel que fa la decisió del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, de proposar-lo com a president del Senat, Iceta ha considerat que és un "gest de confiança personal i política". A més, creu que és un senyal tenint en compte la qüestió oberta de l'encaix de Catalunya a l'estat espanyol. Iceta també ha assenyalat que pot haver contribuït la seva aposta per reformar la cambra alta.