No hi haurà contrapartides per als independentistes a canvi que aquests no bloquegin la designació de Miquel Iceta com senador autonòmic. Ho ha deixat  clar el propi interessat. "Mai una substitució d'un senador ha estat peça de canvi per a altres coses" ha recordat el primer secretari dels socialistes catalans. I ha advertit que "no penso mercadejar una eventual candidatura meva per a presidir el Senat a canvi d'altres coses". 

En aquest sentit, Iceta convida tots els grups del Parlament a seguir amb la tradició no escrita per la qual mai cap partit no ha entorpit la designació dels senadors proposats. "Espero que ningú no faci saltar aquest pont de confiança que ha aguantat tota mena d’embats, tots hem votat persones allunyades de les nostres posicions", ha demanat Iceta, convidant a "fer honor de la regla de cortesia parlamentària bàsica, l'única que en aquests moments queda vigent". I ha aprofitat per posar alguns exemples, com ara que al llarg dels darrers mesos -quan ja hi havia presos i exiliats- els independentistes han votat favorablement per a Albiol o Lorena Roldán. 

Malgrat aquest avís, el líder del PSC ha insistit que els socialistes són "ferms convençuts del diàleg". És més, s'ha autodefinit com a "socialista, catalanista, federalista, dialogant i partidari de trobar una solució política al problema que tenim de fa anys". Iceta ha ressaltat la "importància que pot tenir la presència d'un català president del Senat", qualificant de "greu error que el Parlament deixés passar l'oportunitat de fer un català president del Senat". Segons el primer secretari, l'oferta de Pedro Sánchez "demostra el tarannà dialogant" del president espanyol i "la importància que dóna a la qüestió catalana". 

Finalment els grups han acordat que el ple per decidir sobre el futur d'Iceta se celebrarà dijous vinent, dia 16, a les 9 del matí. Per tant, en plena campanya electoral. 

Mantenir l'escó i la carrera política a Catalunya

Iceta va rebre la trucada de Pedro Sánchez dimarts. Després de rumiar-s'ho va confessar-li que no ho veia clar, però amb el pas de les hores va anar convencent-se. Sempre amb una màxima, que l'acceptació d'aquest repte no anés aparellada a abandonar la política catalana. Per això, Iceta mantindrà l'escó al Parlament i no renuncia a la seva voluntat dels últims anys, que és aspirar a la presidència de la Generalitat. 

Sobre la tasca que desenvoluparà si finalment aconsegueix, primer ser designat senador pel Parlament -votació que es farà la setmana vinent i en la qual necessita la complicitat d'algun partit independentista- i ser escollit president del Senat després -l'elecció serà el 21 de maig-, Iceta ha refermat la seva aposta per reformar la cambra alta per assimilar-la al model federal alemany. Alhora, ha recordat la importància que té el Senat per Catalunya, ja que és allà on es vota el 155.