Miquel Iceta s'ha contingut. L'alegria viscuda i expressada en privat, a la planta superior de la seu del PSC quan s'ha confirmat l'escrutini, l'ha atenuat un cop s'ha plantat al davant dels mitjans de comunicació. I és que tot i que els resultats dels socialistes catalans són satisfactoris perquè aguanten el tipus i es consoliden com a primera força no independentista a Catalunya, no passa el mateix amb el PSOE i Pedro Sánchez, que ha punxat a les urnes. 

Les primeres paraules del primer secretari socialista han estat per treure pit i reivindicar el PSC com "un gran partit imprescindible que permeti sortir del cul de sac on ens ha posat l'independentisme". Iceta ha reconegut que estan "satisfets" perquè són "segona força però hem retallat distància en escons amb ERC", a qui ha volgut felicitar "tot i que hagin perdut escons". 

A partir d'aquí, dos missatges. L'un per als partits independentistes, a qui ha advertit que "segueixen sense comptar amb suport majoritari i no ens cansarem de recordar-los-ho sempre que semblin oblidar-ho". L'altre, per als partits de dreta, arran del tsunami de VOX. "Blanquejar l'extrema dreta és sempre una opció equivocada, atiar l'antipolítica beneficia sempre l'extrema dreta, esperem que PP i sobretot Cs n'extreguin les oportunes conseqüències". 

Meritxell Batet, que per prescripció mèdica ha estat absent durant tota la campanya electoral tot i ser la cap de llista, ha reaparegut durant la valoració dels resultats al costat d'Iceta. Amb tot, com que encara es troba delicada de salut, ha cedit el protagonisme al líder dels socialistes catalans i candidat a la presidència de la Generalitat. A l'escenari els han acompanyat el candidat al Senat, Manuel Cruz, el secretari d'organització i cap de campanya, Salvador Illa i el primer tinent d'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni.