El ministre de Cultura, Miquel Iceta, ha afirmat aquest divendres des de Palma de Mallorca que es va "emocionar" quan va sentir el president espanyol, Pedro Sánchez, anunciar la reforma de la sedició, perquè ell porta "cinc anys" plantejant aquesta qüestió. En roda de premsa, Iceta ha assegurat que Sánchez està "absolutament compromès" amb la recuperació de la convivència.

🔴Reforma del delicte de sedició, última hora | DIRECTE

Per al ministre Iceta, la reforma de la sedició és una manera d'"equiparar" la legislació espanyola a la de la resta de països europeus. "Estem davant un esforç necessari perquè homologar amb Europa és el més normal del món i perquè aquest problema va enverinar les relacions entre una part de Catalunya", ha comentat. "Hi estan en contra el PP i Puigdemont, i amb això ja queda tot molt clar", ha reblat.


Armengol està d'acord amb la reforma de la sedició

La presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol, que ha comparegut juntament amb Iceta des de Palma de Mallorca, ha afirmat que està "absolutament d'acord" amb la proposta del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, de reforma el delicte de sedició perquè ho veu "necessari". Aquest és el posicionament de la dirigent socialista de les Illes Balears sobre la proposició de llei que han presentat aquest divendres el PSOE i Unidas Podemos que deroga l'actual delicte de sedició.

En aquest context, Armengol ha subscrit les paraules d'Iceta i ha insistit que la reforma de la sedició "és un fet necessari" i que "és lògic que ens vulguem comparar amb els altres països europeus", ha indicat.

Lambán rebutja la reforma de la sedició

El president d'Aragó, Javier Lambán, s'ha posicionat en contra de la reforma del delicte de sedició en entendre que l'ocorregut a Catalunya el passat mes d'octubre de 2017 va ser "gravíssim". Un intent, segons el president aragonès del PSOE, d'alterar l'ordre constitucional. En aquest sentit, s'ha mostrat partidari d'"armar" més l'Estat davant qualsevol intent de violentar l'estat de dret.

El dirigent socialista, que ha fet aquestes declaracions durant una roda de premsa per presentar l'acord aconseguit amb els seus socis de govern per aprovar els pressupostos de l'Aragó per al 2023, ha subratllat que ell defensa la sentència del Tribunal Suprem que va condemnar els líders independentistes a penes de fins a 13 anys de presó per sedició i malversació.

Doncs bé, Lambán ha assenyalat que la sentència contra els líders independentistes "va calibrar perfectament" el que havia passat a Catalunya. En aquesta línia, ha remarcat que cal que l'Estat estigui "molt ben armat" davant qualsevol intent d'alterar l'ordre constitucional, tant en l'àmbit polític com jurídic. A més, el president l'Aragó ha afirmat que a més del Codi Penal, l'estat de dret hauria d'habilitar d'altres eines per "armar-se" enfront d'intents d'alteració violenta de la Constitució.