El president d'Aragó, Javier Lambán, s'ha posicionat en contra de la reforma del delicte de sedició en entendre que l'ocorregut a Catalunya el passat mes d'octubre de 2017 va ser "gravíssim". Un intent, segons el president aragonès del PSOE, d'alterar l'ordre constitucional. En aquest sentit, s'ha mostrat partidari d'"armar" més l'Estat davant qualsevol intent de violentar l'estat de dret. El dirigent socialista, que ha fet aquestes declaracions durant una roda de premsa per presentar l'acord aconseguit amb els seus socis de govern per aprovar els pressupostos de l'Aragó per al 2023, ha subratllat que ell defensa la sentència del Tribunal Suprem que va condemnar els líders independentistes a penes de fins a 13 anys de presó per sedició i malversació.

 🔴Reforma del delicte de sedició, última hora | DIRECTE

Doncs bé, Lambán ha assenyalat que la sentència contra els líders independentistes "va calibrar perfectament" el que havia passat a Catalunya. En aquesta línia, ha remarcat que cal que l'Estat estigui "molt ben armat" davant qualsevol intent d'alterar l'ordre constitucional, tant en l'àmbit polític com jurídic. A més, el president l'Aragó ha afirmat que a més del Codi Penal, l'estat de dret hauria d'habilitar d'altres eines per "armar-se" enfront d'intents d'alteració violenta de la Constitució.

No obstant això, Lambán s'ha mostrat partidari de defensar la posició del PSOE a les Corts d'Aragó. Concretament, els socialistes van rebutjar una proposta del PP en contra de la reforma del delicte de sedició en entendre que la iniciativa tenia com a únic objectiu utilitzar el parlament autonòmic contra el govern central i desgastar el PSOE a l'Aragó. "Estic en contra de la reforma del delicte de sedició, però mai acceptaré lliçons del PP, perquè no té cap autoritat moral per parlar de sedició, ni de pactes amb Bildu, ni de trasllats de presos, ni per parlar absolutament de res que tingui a veure amb la defensa de la moralitat pública", ha reblat el president aragonès.

Fernández Vara defensa Sánchez

El president socialista d'Extremadura, Guillermo Fernández Vara, és un altre dels presidents autonòmics del PSOE que ha reaccionat a l'anunci del govern espanyol de reformar el delicte de sedició. Així doncs, Fernández Vara ha fet una piulada a Twitter per treure pit de la feina del govern central contra l'independentisme i deixar clar que ell no és pas un aliat dels "separatistes". "No m'agrada res del que agradi a l'independentisme. Dit això, fa 5 anys amb el Codi Penal actual, al govern del PP li van fer 2 referèndums d'independència i una DUI. Espanya es trencava. Avui, amb un altre govern, el que s'ha trencat és l'independentisme i el procés", ha piulat.

Tuit Fernandez Vara
 

García-Page rebutja la reforma de la sedició

El president de Castella-la Manxa i dirigent socialista, Emiliano García-Page, ha expressat que està en contra de la reforma de la sedició impulsada pel president del govern espanyol i líder del PSOE, Pedro Sánchez. Aquest divendres, en roda de premsa, García-Page ha apuntat que els fets del 2017 van ser "greus" i ha defensat que "tot sistema democràtic té l'obligació de tenir mecanismes de defensa constitucionals i democràtics davant de qui vulgui alterar l'ordre constitucional". "Hem de treballar per un escenari en què quedi molt clar a qui vulgui tornar a intentar quelcom així que les conseqüències són penals", ha assegurat el president castellanomanxec.