La cimera hispanofrancesa que es va celebrar aquest dijous a Barcelona encara cueja. "Estan més dèbils que mai i més enfrontats que mai", així ho ha afirmat el ministre de Cultura, Miquel Iceta, en relació amb la manifestació organitzada per l'independentisme aquest dijous a les portes de la cimera i ha afirmat que "va donar la mesura exacta de l'estat de l'independentisme". En una entrevista aquest divendres a Onda Cero, el ministre ha afirmat que "si el que volien era donar un cop d'efecte, la veritat és que es van equivocar i es van fer un tret al peu". El socialista s'ha sumat a les veus que asseguren que el procés independentista s'ha acabat, i ha recordat que "el primer que ho va dir" va ser l'exsecretari general de Junts Jordi Sánchez. Amb tot, Iceta ha admès que l'independentisme "no ha desaparegut" però "les vies unilaterals han estat abandonades per inútils i perjudicials per al mateix independentisme i per a Catalunya".

Acord per l'absència d'Aragonès 

Miquel Iceta també ha negat que La Moncloa i la Generalitat haguessin pactat l'absència del president de la Generalitat, Pere Aragonès, en el moment en què van sonar els himnes d'Espanya i de França després de la recepció oficial. "Jo hauria fet com el president Pujol, Maragall o Montilla, intentar colar-se a la reunió i quedar-s'hi", perquè "per a Barcelona, els catalans, tenir un paper i presència en la política exterior i europea és importantíssim, i per tant, un no menysprea aquest tipus d'esdeveniments", ha defensat. Tot i això, ha afirmat que li sembla pitjor que presidents com el de Galícia o Madrid han estat absents directament a aquest tipus de cimeres malgrat que se'ls ha convidat.

Sobre la taula de diàleg, el ministre ha afirmat que no s'ha acabat perquè el diàleg continua, però ha reconegut que "en aquests moments no hi ha acords significatius a portar a la taula, i per això no es reuneix". Això, segons Iceta, té a veure amb el fet que la part independentista vol arribar a un acord sobre una qüestió en la qual no hi ha acord, que "és el referèndum d'autodeterminació, que és impossible i no se celebrarà".

Acceptar les condicions

En relació amb els pressupostos de la Generalitat, Iceta ha indicat que si el govern d'Aragonès vol que el PSC els aprovi "ha d'acceptar les condicions que li hem posat". A més, ha criticat que "ERC no sempre sap negociar, i en aquest cas ho ha demostrat", perquè "al principi es va dir per part d'ERC que amb els socialistes no, després ERC se'n va anar a negociar amb els comuns, va fer una reunió amb els agents econòmics i socials, i no entrava a la seva negociació". En aquest, sentit ha advertit el Govern que no hi ha acord perquè no accepten les condicions dels socialistes. "Si hi estan disposats, l'acord es fa en 24 hores".

"Divisió indiscutible"

La ministra de Transports, Raquel Sánchez, també ha parlat sobre la cimera i les escridassades i xiulets que va rebre el president d'ERC, Oriol Junqueras. Segons Sánchez, demostren la "divisió indiscutible" de l'independentisme. En una entrevista a Catalunya Ràdio, ha indicat que és una "evidència" que el procés s'ha acabat. En aquesta línia, Sánchez ha remarcat que la situació de l'independentisme "no és la mateixa ara que fa uns anys". "Ha perdut força", ha assegurat la ministra, que ho ha atribuït a la valentia i aposta pel diàleg del govern espanyol amb Catalunya.