De mediador, ni parlar-ne. És la conclusió de les declaracions de Miquel Iceta, aquest matí des de Tarragona, en resposta a l'exigència del president Quim Torra sobre la necessitat d'incorporar una figura d'àrbitre en la mesa de diàleg entre governs. El líder del PSC s'agafa a la literalitat de l'acord subscrit entre els socialistes i ERC segons el qual els republicans van investir Sánchez a canvi de l'activació d'un espai de diàleg entre la Generalitat i la Moncloa. Un document en el qual "no es parla" de la necessitat que hi hagi un mediador. 

La lectura que en fa Iceta és que Junts per Catalunya pretén "erosionar ERC" jugant la carta del mediador i circumscriu aquesta demanda en "la discussió que tenen entre independentistes, que volen guanyar la batalla per l'hegemonia". "És el seu problema", ha conclòs. De fet, els d'Oriol Junqueras ja han deixat clar a JxCat que el mediador no pot ser un obstacle que impedeixi el diàleg. 

En qualsevol cas, el primer secretari del PSC sí que ha expressat la seva voluntat que tant la mesa entre governs -la que ha de abordar el conflicte polític- com la comissió bilateral Estat-Generalitat -on s'han de discutir aspectes relacionats amb el dia a dia, com Rodalies- puguin reunir-se ja aquest mes de febrer. 

Reforma del Codi Penal per rebaixar penes de l'1-O

De la mà dels comuns, els socialistes són també partidaris d'impulsar una reforma del delicte de sedició que pugui beneficiar els presos independentistes. Seria la tercera via, més enllà de l'indult i l'amnistia. !Ajustar el Codi Penal a la realitat pot contribuir a unes penes inferiors; sens dubte pot alleugerir la situació dels condemnats pel procés", ha assenyalat Iceta. 

En el seu cas, però, s'ha mostrat més prudent que no pas Jaume Asens, que avui ha afirmat que la reforma estarà enllestida abans que acabi l'any.

Així mateix, el líder dels socialistes catalans ha discrepat dels comuns sobre la possibilitat que a Catalunya s'acabi celebrant un referèndum d'autodeterminació. "No ho veig", ha asseverat. "No estem pensant en un referèndum sobre la independència, sinó en un esforç per aproximar posicions; no estem pensant en una consulta per separar, sinó en una consulta per reunir", ha afegit.