L'actual conseller d'Interior, Miquel Buch, va criticar l'agost de 2017, poques setmanes abans de l'1-O, el posicionament de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en relació al referèndum il·legal i la va acusar en un xat de WhatsApp de jugar a distreure: "A 30 dies, encara fa la puta i la Ramoneta".

Així ho va denunciar Buch quan era encara alcalde de Premià de Mar (Barcelona) i president de l'Associació Catalana de Municipis (ACM) en un grup de WhatsApp que compartia amb alcaldes de l'extinta CDC, un d'ells l'alcalde de Tordera, Joan Carles García, detingut al maig de 2018 en una operació sobre suposades irregularitats en les subvencions de la Diputació de Barcelona.

Segons consta en un informe de la Guàrdia Civil, a què ha tingut accés Efe, en què l'institut armat analitza els comentaris polítics en aquest xat de WhatsApp, el 29 d'agost de 2017 Buch va demanar als seus companys de partit que fossin amb compte a l'hora de gestionar els "acords locals interns" sobre l'1-O amb la "gesticulació pública" i va posar com a exemple l'actitud de Colau.

"Sovint ens posem molta pressió a nosaltres mateixos, però si mirem una mica més enllà, l'alcaldessa de Barcelona, a 30 dies (de l'1-O), encara fa la puta i la Ramoneta", afirma per il·lustrar que jugava a dues bandes.

Buch va exposar aquest comentari en la conversa que mantenia amb altres alcaldes i càrrecs locals postconvergents de la comarca barcelonina del Maresme, com l'alcaldessa de Calella, Montserrat Candini, l'exalcalde de Sant Vicenç de Montalt, Miquel Àngel Martínez, o el de Tordera, Joan Carles García, detingut el 2018 per la seva suposada participació en una trama corrupta de desviament de fons.

"Respectar els de cada poble"

"Falten 30 dies per l'1-O i dos anys per les pròximes eleccions municipals. Cadascú al seu poble sap la seva i hem de saber gestionar i respectar els acords locals interns amb la gesticulació pública que fem. Pactant les diferències, però tenint clar que hem de respectar els de cada poble", opina Buch.

Una reflexió a la que el president de la vegueria de Barcelona del PDeCaT -formació successora de l'antiga CDC- i regidor de Cabrils, Xavier Badia, va replicar demanant "tranquil·litat" i apostant per no trencar cap govern basant-se en "expectatives". 
El contingut del xat interceptat forma part de la investigació que dirigeix el jutjat d'instrucció 1 de Barcelona sobre presumptes irregularitats en subvencions concedides per la Diputació a entitats afins a Convergència, entre elles CATmon o Igman.