L'actual conseller d'Interior, Miquel Buch, recelava del paper d'Oriol Junqueras els mesos previs a l'1-O del 2017, quan en un xat es va queixar que els convergents eren els únics amb problemes amb la justícia: "que imputin Junqueras, que s'amaga per tot arreu perquè el que vol ser és candidat".

Així ho va assegurar Buch al gener del 2017, quan encara era alcalde de Premià de Mar (Maresme) i president de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), en un xat amb alcaldes de l'antiga CDC, el contingut del qual figura en un informe de la Guàrdia Civil, a què ha tingut accés Efe, en el marc d'una causa oberta sobre suposades irregularitats en subvencions de la Diputació de Barcelona.

El comentari de Buch es va produir el 27 de gener del 2017, just el dia en què la Fiscalia va obrir diligències per investigar si la Generalitat s'havia apoderat de dades fiscals reservades i havia elaborat informes sobre la ideologia de jutges, en transcendir el dia anterior el contingut de diverses conferències de l'aleshores senador d'ERC Santi Vidal.

"Els imputats per fer alguna cosa per la independència són els nostres", es va queixar Buch al xat, en el qual participaven alcaldes posconvergents a la comarca barcelonina del Maresme, entre ells el de Tordera, Joan Carles Garcia, un dels detinguts a la causa del jutjat 1 de Barcelona sobre els suposats contractes irregulars de la Diputació a entitats afins a l'antiga CDC.

"No ens serveix que imputin, si ho fan, Santi Vidal. Que imputin Junqueras, que s'amaga per tot arreu perquè ell el que vol ser és candidat", ha dit Buch sobre el líder d'ERC, que va ser cap de cartell republicà en les eleccions del 21-D del 2017, ja sota el 155, encara que ho va fer ja en presó preventiva, abans de ser condemnat pel Suprem a 13 anys per sedició.

Per la seva banda, Vidal va ser imputat pel jutjat d'instrucció 13 de Barcelona pel contingut de les seves xerrades, que van donar peu a l'obertura d'una causa sobre els preparatius de l'1-O en la qual s'ha processat una trentena de persones, entre elles diversos exalts càrrecs de la Generalitat, encara que finalment l'exsenador d'ERC ha quedat fora del procés.

Buch, que també va ser imputat pel seu suport com a alcalde i president de l'ACM a l'1-O -encara que finalment la seva causa es va arxivar-, havia adjuntat en el grup de whatsapp el 26 de gener un enllaç a una notícia que ressaltava que Vidal, després de la polèmica per les seves xerrades, es ratificava en què era necessari "generar il·lusió" a l'independentisme, davant la qual cosa el va qualificar d'"irresponsable".

Fonts de l'entorn de Buch consultades per Efe han assegurat que les seves manifestacions en aquest xat tenen el to propi d'una conversa privada, efectuades en un context de tensió política i en un marc de confiança, fa més de dos anys, i han ressaltat que no aporten res a la investigació oberta pel jutge.

Un membre del grup d'alcaldes convergents de Maresme va alertar el dia 27 de gener del 2017 que Vidal acabava de renunciar com a senador d'ERC, davant el que Buch -que va ser nomenat conseller d'Interior al maig del 2018, després de l'etapa del 155- , no va estalviar crítiques al partit republicà.

"Torna el 'Dragon khan' d'ERC", va exclamar Buch, en al·lusió als vaivens de l'atracció estrella del parc de Port Aventura, que va servir per encunyar les discrepàncies públiques entre els socis del tripartit d'esquerres català del 2003 al 2010, el PSC, ERC i ICV.

Mesos després, el 30 d'agost del 2017, pocs dies abans de l'1-O, Buch va advertir als membres del grup de whatsapp que els havien recomanat que era millor utilitzar l'aplicació "Signal" per comunicar-se, ja que oferia més garanties de seguretat.

Un dels membres del grup va comentar llavors que haurien de esborrar l'historial, perquè no quedés rastre, davant el que un altre va assegurar que, perquè fos possible, cadascun dels participants havia d'esborrar les converses del xat al seu telèfon.

No obstant això, l'alcalde de Tordera, Joan Carles Garcia, de JxCat, un dels trenta detinguts en l'operació del maig del 2018 sobre aquesta suposada xarxa corrupta, no les va esborrar del seu telèfon, el que ha permès a la Guàrdia Civil analitzar el seu contingut.

En la causa, que dirigeix el jutjat d'instrucció 1 de Barcelona, s'investiguen 26 expedients de subvenció suposadament irregulars a tretze entitats, entre elles la fundació Catmont i Igman, vinculades a l'actual diputat de JxCat Francesc de Dalmases, per valor de més d'un milió d'euros, que el jutge sospita que es podrien haver desviat a fins vinculats al procés. 

Budó, sobre ERC: "Governem amb l'enemic"

L'actual consellera de la Presidència, Meritxell Budó, va afirmar quan era alcaldessa de la Garriga (Vallès Oriental) al gener del 2017, en plens preparatius de l'1-O, que JxCat governava "amb l'enemic" la Diputació de Barcelona, en al·lusió a ERC, amb qui també compartien el Govern. Aquestes afirmacions van ser fetes en el mateix xat que les anteriors de Buch.

"El que està clar és que ara per ara governem amb l'enemic. Per tant, no podem deixar res sense controlar, sigui o no àrea nostra. És important. L'avantatge: tenim la presidència de la DIBA (la Diputació) per capitalitzar els seus temes. 'Ells això no ho tenen!!!", va sostenir Budó, que exercia de vicepresidenta quarta de l'ens provincial.

En la conversa participen altres representants de la Diputació, com la llavors presidenta Mercè Conesa; l'exconseller d'Interior condemnat pel procés, Joaquim Forn; l'exportaveu del PDeCAT a l'Ajuntament de Barcelona Jaume Ciurana; l'expresident de l'ens Marc Castells, i l'alcalde de Tordera, Joan Carles García Cañizares, detingut al maig del 2018 per la seva suposada vinculació amb una trama corrupta de desviament de fons.

La titular de Presidència va llançar aquesta crítica contra ERC després que Ciurana plantegés que el "problema principal" de JxCat a la Diputació era haver cedit als republicans l'àrea de Territori, "la que dóna més joc", tal com va recalcar. Un comentari al qual Conesa va respondre: "Jo volia pactar amb PSC i no amb ERC. Com a mínim ens repartiríem el territori i no entràvem en competència".

Conesa, que actualment presideix el Port de Barcelona, era en aquestes dates alcaldessa de Sant Cugat de Vallès i, tres dies després de confessar als seus coreligionaris que preferia aliar-se amb els socialistes, va anunciar la incorporació de l'únic regidor del PSC al seu equip de govern local, el que va provocar que ERC trenqués l'acord pressupostari al municipi.

L'alcaldessa va acusar llavors els republicans de no haver volgut formar part de govern de Sant Cugat i ha recalcat que els havia proposat segellar un pacte estable per continuar amb la línia executiva de la Generalitat, on JxCat i ERC governen junts.

Finalment, el canvi de socis també es va produir a la Diputació, on l'any passat JxCat va aconseguir mantenir-se en l'equip de govern gràcies a un pacte amb els socialistes, que van assumir la presidència de l'organisme tot i els recels d'una part del sector independentista, que no va veure amb bons ulls el pacte amb un partit que va donar suport a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució.

En el seu informe, la Guàrdia Civil també conclou que, d'acord amb les converses interceptades, la consellera de Salut, la republicana Alba Vergés, "estava prometent subvencions per gastar diners en el que volguessin" a l'Ajuntament de Miralles (Anoia). "Meritxell Budó envia la foto d'una conversa en la qual diu que ERC li ha donat 50.000 euros a la Universitat Progressista d'Estiu de Catalunya (UPEC)", detalla l'institut armat.