El ministre espanyol d'Agricultura Pesca i Alimentació, Luis Planas, en una entrevista a Europa Press ha descartat rotundament la possibilitat d'un referèndum amb el suport de la comunitat internacional: "Ni m'ho plantejo".

En resposta a ERC

Planas ha tancat la porta al fet que la comunitat internacional avali un nou referèndum a Catalunya, així contradient les tesis del líder d'Esquerra Republicana de Catalunya, Oriol Junqueras, que sí que confia en Europa. Junqueras, en una entrevista a El País, va assegurar que la taula de diàleg era un pas per aconseguir el suport de la comunitat internacional per celebrar un referèndum d'independència de Catalunya.

Junqueras va dir: "Som conscients que serà difícil perquè l'Estat espanyol no té gens d’interès a reconèixer la nostra independència. Ens l'hem de guanyar amb un referèndum, la participació de la gent i un procés que tingui reconeixement de la comunitat internacional".

Luis Planas EFEMinistre Luis Planas. - EFE

Planas xoca amb Junqueras

El ministre de l'executiu de Pedro Sánchez xoca amb l'argumentari de Junqueras i ha defensat que la posició del govern d'Espanya és la del "diàleg" sempre que se situï en "paràmetres constitucionals".

"Jo mai ho he dubtat, ni el president del Govern ha dubtat en cap moment. Em sembla normal que es digui que tot el diàleg tindrà un reflex dins del conjunt, evidentment, del nostre sistema constitucional", ha explicat Planas. També ha apuntat que "la millor mostra de col·laboració" entre Catalunya i Espanya implica resoldre "els problemes" que realment tenen els ciutadans.

Les relacions amb el Marroc

Ara és un moment molt delicat entre el Marroc i Algèria, de fet, han trencat relacions diplomàtiques. Tot i això, el ministre espanyol ha destacat que es troben en un moment "molt interessant" amb el Marroc i ha agraït el discurs que va oferir el rei alauita, Mohamed VI, que expressava la seva intenció d'encetar una "nova etapa" amb Espanya, fonamentada en el "respecte mutu".

"Crec que el discurs del rei del Marroc manifesta clarament una voluntat per part del regne del Marroc. Existeix també, evidentment, una voluntat per part del govern d'Espanya", ha argumentat. D'igual manera, ha valorat l'interès d'Espanya a treballar en una "agenda positiva" amb països "veïns i amics" de cara al futur.

Junqueras insisteix en Europa

El president d'Esquerra Republicana de Catalunya, Oriol Junqueras, segueix obstinat en la seva aposta per la taula de diàleg amb l'Estat malgrat l’oposició explícita de Junts per Catalunya i la CUP. Ara bé, si la negociació no té resultats, i tal com consta a l'acord d'investidura, que fixa un termini de dos anys, caldrà afrontar un nou "embat democràtic" que el líder d’ERC entén com un referèndum amb "reconeixement de la comunitat internacional".

oriol junqueras acn 2Oriol Junqueras. - ACN

En una entrevista aquest diumenge al Via Lliure de Rac1, Junqueras va afegir que, la "millor manera" per aconseguir aquest aval internacional, depèn de negociar ara amb l'Estat, perquè considera que el que la comunitat internacional demana a l'independentisme català és "que no s'aixequi de la taula de diàleg" i que, si l'opinió europea està "disposada" a alguna cosa, és a "intentar ajudar en l'àmbit antirepressiu". La contrapartida, però, sempre és l'aposta permanent per la via de la negociació.

Imatge principal: Ministre d'Agricultura, Luis Planas. - EFE