El president d'Esquerra Republicana de Catalunya, Oriol Junqueras, ha refermat la seva aposta per la taula de diàleg amb l'Estat malgrat l’oposició explícita de Junts per Catalunya i la CUP. Ara bé, si la negociació no té resultats, i tal com consta a l'acord d'investidura, que fixa un termini de dos anys, caldrà afrontar un nou "embat democràtic" que el líder d’ERC entén com un referèndum amb "reconeixement de la comunitat internacional".

En una entrevista aquest diumenge al ‘Via Lliure’ de Rac1, Junqueras ha afegit que, la "millor manera" per aconseguir aquest aval internacional, depèn de negociar ara amb l'Estat, perquè considera que el que la comunitat internacional demana a l'independentisme català "que no s'aixequi de la taula de diàleg" i que, si l'opinió europea està "disposada" a alguna cosa, és a "intentar ajudar en l'àmbit antirepressiu". La contrapartida, però, sempre és l'aposta permanent per la via de la negociació.

Segons l'acord que va permetre la investidura de Pere Aragonès, si la taula de diàleg no té resultats abans de dos anys, l'independentisme haurà d'explorar un nou "embat democràtic", encara per definir però que Junqueras ha considerat que ha de passar per "un procés on els ciutadans decideixin el seu futur votant".

Enfortir l’aposta per la negociació

El líder d'ERC ha afegit que la "millor manera" que això tingui resultat és que sigui reconegut per la comunitat internacional, i que la via més factible és enfortir ara l'aposta catalana per la negociació a la taula entre la Generalitat i la Moncloa, que s'ha de reunir la setmana del 13 de setembre a Barcelona.

"La taula és de negociació i el que hem de fer és negociar, és evident que no és fàcil i ho sap tothom", ha afirmat el president d’ERC, que ha afegit que "som conscients que la negociació serà difícil, perquè l'Estat espanyol no té gens d’interès a reconèixer la nostra independència”.

"Com més ens hi esforcem serà més fàcil de convèncer gent de la societat catalana i de la comunitat internacional, que ens demanen que ho intentem. Ens ho hem de guanyar. A vegades pot ser desesperant esperar, evidentment, ho sabem. Però les grans conquestes de la vida exigeixen esforç i constància", ha argumentat Junqueras.

El "dilema" del Prat

D'altra banda, el president d'Esquerra ha fet una crida per "intentar evitar els falsos dilemes" amb el debat sobre l'ampliació de l'aeroport del Prat. Junqueras opina que, entre qui "ho voldria asfaltar tot" o qui "no voldria fer mai res", hi ha d'haver un punt "entremig".

 

Imatge principal: Oriol Junqueras en un acte recent / ACN