Continua el desacord entre els partits independentistes sobre la via per culminar el procés. Mentre la diputada de Junts al Parlament i alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i la diputada de la CUP al Congrés Mireia Vehí han advocat per accions que permetin "desestabilitzar" l'Estat, la diputada d'ERC al Parlament Alba Vergés ha defensat aquest dissabte que és possible compatibilitzar el diàleg amb altres estratègies. 

Ho han fet durant un debat celebrat durant l'edició d'enguany a la Universitat Catalana d'Estiu (UCE) a Prada (Conflent) amb el títol La política: entre el pas curt i la mirada llarga, en què han exposat les seves visions sobre l'estratègia independentista i la política catalana.

Vergés s'ha mostrat confiada respecte a l'estratègia impulsada des del seu partit. Durant el discurs, ha apel·lat a la unitat i a anar "forts" a la taula de diàleg amb el govern espanyol sense tancar-se cap porta, i ha demanat a totes les parts tenir voluntat de pacte sobre el conflicte català - per qüestions sobre infraestructures i finançament, ha continuat, ja hi ha altres espais-.

 

alba vergés erc UCE 2021 / UCEAlba Vergés durant la seva intervenció a l'acte de l'UCE / UCE

 

És més, segons ella, els partits i les entitats independentistes han d'arribar a acords i analitzar l'escenari a mesura que vagi avançant el procés de diàleg, i la Generalitat comparteixi els seus avanços: "Ara tenim oberta la Generalitat de Catalunya, tenim un Parlament funcionant. És una situació que hauria de ser normal, però que ha estat anomalia des de 2017".

Contra el diàleg

Davant aquestes declaracions, Madrenas s'ha mostrat escèptica amb la taula i ha justificat els dubtes expressats pels membres del seu partit: "Jo he estat molts anys fent classes a la Universitat de Girona, i donava classes de negociació. L'element essencial per abordar una negociació és que les dues parts vulguin arribar a algun acord", ha explicat. 

En aquest sentit, ha posat en dubte que hi hagi "indicis i proves" de la voluntat negociadora de govern espanyol per pactar sobre l'amnistia i l'autodeterminació, i ha recordat que el mateix Executiu l'ha rebutjat en declaracions públiques.

 

Marta Madrenas Junts UCE 2021 / UCE

Marta Madrenas replicant a Vergés en l'acte de l'UCE / UCE

 

"Crec que a tots se'ns planteja un problema. Per això nosaltres moltes vegades havíem parlat de confrontació, perquè, si volem negociar de veritat, necessitem que l'Estat espanyol necessiti negociar. Per voler, no voldrà", ha defensat.

Segons la seva opinió, això es fa "desequilibrant a l'Estat espanyol perquè senti la necessitat d'haver de negociar" amb el Govern, i ha dit textualment que aprovar els pressupostos és l'últim que faria ella per aconseguir aquest fi.

A més, ha replicat a Vergés que ara Catalunya no està fort per afrontar una negociació, i ha insistit que cal que l'altra part estigui més "vulnerable" perquè es vegi obligada a negociar, una opinió també expressada pel president Quim Torra, en un altre acte a l'UCE.

 

Vehí alerta de la repressió per part d'un possible govern PP-Vox

Una opinió compartida per la cupaire Mireia Vehí, que ha assegurat coincidir amb la postura "bel·ligerant" que ha expressat Madrenas sobre la taula de diàleg, tot i que creu que és incoherent amb reclamar l'ampliació de l'aeroport; al seu entendre, aquesta ampliació beneficiaria les oligarquies i no a Catalunya. 

Ha destacat que en un parell d'anys hi pot haver un govern central format per PP i Vox que porti "repressió política", i davant d'això ha demanat pensar com posar el Govern a disposició dels catalans per protegir-los del que ve, en les seves paraules.

 

Mireia Vehí CUP UCE 2021 / uceIntervenció de Mireia Vehí a l'acte de l'UCE / UCE

 

Quant a l'execució d'un segon referèndum d'autodeterminació o apostar per una DUI, Vergès ha assegurat que per a ella el referent és el model escocès de consulta pactada, amb una campanya que pugui dirigir-se a tota la ciutadania i on cada català pugui votar lliurement sobre la independència, el que actualment veu més "factible"; Madrenas, per la seva banda, ha advocat per la DUI.

Així i tot, Vergés ha valorat la possibilitat d'una declaració unilateral: "Si el context és tan difícil que l'únic que ho fa possible és una Declaració Unilateral d'Independència (DUI), el context ha d'anar darrere amb molta força".

 

Imatge principal, Marta Madrenas i Alba Vergés durant l'acte / UCE