La crisi entre Espanya i el Marroc afecta Algèria i fa tremolar les relacions diplomàtiques entre els dos països africans pel gasoducte Magrib-Europa.

L'acollida del líder del Front Polisario, Brahim Gali, a terres espanyoles no va fer gaire gràcia als alauites que van obrir les portes de les seves portes al flux d'immigració com a resposta, creant un total caos a les fronteres espanyoles. Algèria va donar suport obertament al moviment emancipador del Front Polisario i també va facilitar el viatge de Brahim a Espanya, de fet, el líder polisario va viatjar a territori espanyol amb un avió algerià.

Frente Polisario 5 - Marc OrtínLíder Front Polisario, Brahim Gali. - Foto de Marc Ortín

Tots aquests gests d'Algèria cap al Front Polisario no van ser rebuts gens bé pel rei del Marroc, Mohamed VI, que en resposta va reforçar les seves simpaties amb els moviments sobiranistes de la Cabília, al nord-oest de territori algerià. 

El conflicte pel gas

Tot aquest conglomerat de conflictes polítics entre Espanya, Marroc i Algèria ha desembocat en un conflicte diplomàtic entre Algèria i Marroc. El dimarts passat van anunciar que trencaven les seves relacions. La ruptura diplomàtica entre els dos països nord-africans ha augmentat la incertesa sobre el gasoducte Magrib-Europa, com ha avançat ElPeriodico, que cada any subministra milions de metres cúbics de gas des del desert algerià, passant pel Marroc fins a Espanya i altres països europeus.

gasoducte

La distribució del gas no s'ha detingut en cap moment, però la possibilitat d'un canvi en les condicions o fins i tot el tancament del seu pas pel Marroc agafa força. El contracte firmat entre ambdós països expira el 31 d'octubre i tot apunta que les negociacions per renovar-lo no avancen.

La directora de l'oficina marroquina d'Hidrocarburs i Mines, Amina Benkhadra, va afirmar que era partidària de renovar el contracte de "l'autopista del gas", un optimisme que Algèria no comparteix. D'acord amb les declaracions d'analistes locals citats per mitjans de premsa estatals, com l'agència de notícies local APS, qualificava l'interès de Marroc de "pura mentida, compartida pel sobirà alauita".

Al Marroc no l'interessa

El gas de la canonada d'acer de carboni de més de 1.400 quilòmetres de longitud reporta pel Marroc uns 800 milions de metres cúbics de gas natural, que cobreix bona part de les necessitats energètiques del país, a més d'una quantitat en comissions sobre el 7% i que implica uns 200 milions d'euros a l'any.

El Marroc és conscient d'aquesta dependència i ha pres mesures en els últims anys per apuntalar les seves pròpies necessitats de seguretat energètica, com esmenta ElPeriodico. "Ha donat un reconeixement als plans en favor de les renovables locals, per exemple, i també està treballant en un possible pla d’importació de GNL, a través d’una unitat flotant d’emmagatzemament i regasificació (FSRU)", explica l’analista energètic Ed Reed, expert en la zona.

Imatge principal: El president d'Espanya, Pedro Sánchez. - EFE