El ministre d'Afers Estrangers danès, el liberal Anders Samuelsen, s'ha mostrat avui "preocupat" per la situació a Catalunya i ha fet una crida al diàleg, encara que ha ressaltat que es tracta d'un "assumpte intern" d'Espanya. "Les imatges de les quals hem estat testimonis aquest cap de setmana són molt desagradables. Hem de convidar que el diàleg sigui el camí a seguir en lloc del que estem veient", ha dit.

Samuelsen ha rebutjat, no obstant això, "condemnar" l'actuació del Govern espanyol, com havien demanat dos diputats de la verd-i-roig Llista Unitària i el centrista L'Alternativa. "No estic en una situació en la qual hagi de condemnar el que ha passat. He d'expressar la meva preocupació i això és el que faig", ha dit Samuelsen, que ha ressaltat que "no pot interessar-li a ningú" veure imatges com les registrades diumenge a Catalunya.

El Parlament danès va aprovar al maig del 2015, quan governava el centreesquerra, una declaració en la qual defensava un diàleg "democràtic i pacífic" entre el Govern espanyol i l'Executiu català en relació amb el procés sobiranista. Aquesta declaració va comptar amb el suport de sis dels vuit grups representats a la Cambra, inclosa l'Aliança Liberal de Samuelsen, que forma part de la coalició de govern en minoria de dreta des de novembre passat.

El president català, Carles Puigdemont, va viatjar a final del mes passat a Copenhaguen per inaugurar en aquesta ciutat la delegació de la Generalitat als països nòrdics. En aquella ocasió, el president es va reunir al parlament danès amb representants de vuit partits, inclosa l'Aliança Liberal i el Partit Liberal, dues de les tres forces que governen Dinamarca.