Catalunya i el País Valencià han decidit aliar les seves forces per la negociació dels fons europeus davant de l'Estat, segons han explicat els responsables dels respectius executius, Pere Aragonès i Ximo Puig, després de celebrar una reunió a València. 

El president de la comunitat valenciana ha rebut el suport i la "complicitat" d'Aragonès en la denúncia de l'infrafinançament que pateix el seu territori i l'exigència d'un sistema just. El president català ha assegurat que el seu govern entén perfectament la reivindicació valenciana i de les Illes Balears, igual com Catalunya denuncia el dèficit fiscal, que limiten l'estat del benestar el creixement dels respectius territoris.

Autodeterminació enfront finançament

Això no obstant, a les portes de la reunió de la taula de diàleg amb el govern espanyol prevista per la setmana vinent, ha advertit que l'aposta de la Generalitat de Catalunya se centra ara en avançar cap a un referèndum d'autodeterminació.

Aragonès s'ha espolsat les repetides qüestions que se li han plantejat sobre el posicionament de Catalunya en la negociació d'un nou sistema de finançament, subratllant que no hi ha cap negociació oberta en aquest sentit ni cap proposta del ministeri d'Hisenda sobre la taula sobre la qual calgui posicionar-se.

Corredor de complicitats

On sí s'ha concreta l'aliança entre els dos territoris, que Puig ha descrit com un "corredor de complicitats", ha estat en qüestions concretes com els fons de recuperació europeus, en la reivindicació dels quals han compromès una defensa conjunta davant del govern espanyol per contrarestar els efectes de la pandèmia.

Avui mateix els dos governs han anunciat un grup estable de treball sobre el fons Next Generation. "Afrontem una transformació extraordinària de les estructures econòmiques dels nostres territoris", ha advertit Aragonès per subratllar la importàncies del fons i l'impacte que pot tenir en sectors com l'automoció o la recerca agroalimentària.

Espai audiovisual compartit

A banda d'altres qüestions pendents en què s'ha acordat una complicitat, com és el corredor mediterrani, els dos executius han acordat plantejar la cooperació en temes socials i culturals, amb especial èmfasi en l'espai audiovisual compartit.

"Volem relacions flexibles i màxima porositat", ha assegurat Puig en presentar les propostes en una roda de premsa conjunta a la seu del govern. El president valencià ha apostat per superar l'aïllament institucional que durant anys hi ha hagut entre els dos govern i normalitzar les relacions entre dos territoris amb estrets vincles econòmics, culturals i socials. "Fer normal allò que és normal a les nostres societats", ha reblat.

 

A la imatge principal, els presidents valencià i català, Ximo Puig i Pere Aragonès, durant la reunió que han mantingut avui a València / Jordi Bedmar