La ministra de Justícia, Pilar Llop, ha descartat que el Tribunal Suprem anul·li l'indult que el govern espanyol va concedir als líders independentistes empresonats arran del referèndum de l'1 d'octubre de 2017. "Sincerament, crec que és bastant improbable que això passi des del punt de vista jurídic", ha dit en una entrevista a El País publicada aquest dissabte.

La nova ministra, que fa un mes era la presidenta del Senat, també s'ha referit a la qüestió prejudicial que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) té sobre la taula pel que fa a les euroordres i ha advertit que la seva decisió marcarà "un precedent sobre tots els països de la unió".

Sobre el delicte de sedició

Preguntada per la reforma del delicte de sedició, ha assegurat que no està aparcada "definitivament" però que "s'està fent un estudi al ministeri de Justícia" per tal de regular millor aquest tipus penal i el de la rebel·lió i adaptar-los als dels països de l'entorn. "No s'ha aparcat", ha garantit, tot i que ha subratllat que "actualment no es donen les majories necessàries al Congrés i al Senat per poder aprovar una reforma d'aquestes característiques".

Desaprovació dels indults

Pel que fa a la població, més de la meitat dels ciutadans espanyols desaproven els indults. Concretament, un 52,7% de les persones enquestades ha mostrat el seu rebuig, enfront del 30,8% que els aprova, segons les dades difoses per l'empresa especialitzada en estudis d'opinió pública Simple Lógica.

Les diferències d'opinió apareixen fonamentalment associades a l'orientació política, a la comunitat autònoma de residència i al nivell d'estudis. Així, l'estudi mostra una rotunda desaprovació entre els votants de dretes del PP (91,1%), Vox (97,1%) i Ciutadans (86,4%). En canvi, el 74,6% dels votants d'Unidas Podemo aproven la mesura, per davant dels votants del PSOE (40,9%) i dels d'ERC, JxCat i PNB, dels quals no han especificat les xifres.

Ideologia, territori i estudis

Per territoris, la gran majoria dels catalans donen el seu suport als indults (61,3%). Per contra, en el conjunt de comunitats és majoritari el desacord amb la mesura: Castella i Lleó (67,8%), Andalusia (62,9%) i el País Valencià (62%) lideren la llista.

Pel que fa als estudis, l'aprovació és més alta així com s'incrementa el nivell. El 42,6% dels universitaris hi estan a favor, tot i que el 43% dels estudiants de la universitat hi estan en contra. El 64,2% de les persones que tenen estudis primaris o inferior instrucció han mostrat el seu rebuig als indults.

 

Imatge principal, Pilar Llop, ministra de Justícia / EFE