Més de la meitat dels ciutadans espanyols desaproven els indults als presos polítics condemnats pel referèndum de l'1-O. Concretament, un 52,7% de les persones enquestades ha mostrat el seu rebuig, enfront del 30,8% que els aprova, segons les dades difoses per l'empresa especialitzada en estudis d'opinió pública Simple Lógica.

Les diferències d'opinió apareixen fonamentalment associades a l'orientació política, a la comunitat autònoma de residència i al nivell d'estudis. Així, l'estudi mostra una rotunda desaprovació entre els votants de dretes del PP (91,1%), Vox (97,1%) i Ciutadans (86,4%). En canvi, el 74,6% dels votants d'Unides Podem aproven la mesura, per davant dels votants del PSOE (40,9%) i dels d'ERC, JxCat i PNB, dels quals no han especificat les xifres.

Ideologia, territori i estudis

Per territoris, la gran majoria dels catalans donen el seu suport als indults (61,3%). Per contra, en el conjunt de comunitats és majoritari el desacord amb la mesura: Castella i Lleó (67,8%), Andalusia (62,9%) i el País Valencià (62%) lideren la llista.

Pel que fa als estudis, l'aprovació és més alta així com s'incrementa el nivell. El 42,6% dels universitaris hi estan a favor, tot i que el 43% dels estudiants de la universitat hi estan en contra. El 64,2% de les persones que tenen estudis primaris o inferior instrucció han mostrat el seu rebuig als indults.

Relacions a Catalunya i amb Espanya

Tot i que la majoria dels espanyols està en contra dels indults, tan sols un 45,6% consideren que tindran un impacte negatiu per a la convivència a Catalunya entre independentistes i no independentistes. Un de cada tres creu que tindran un impacte positiu.

Però és veritat que la meitat dels enquestats pensa que els indults seran dolents per a les relacions de Catalunya amb la resta d'Espanya. De fet, ja vam veure com molts dels presidents autonòmics van expressar el seu malestar per l'absència del president Pere Aragonès a la Conferència de Presidents. Només un 29,9% veu que els indults tindran un efecte positiu en aquest sentit.

Manifestación Colón Madrid indultos Efe

La manifestació contra els indults a Madrid / Efe

Finalment, cal destacar que qui pensen que és negatiu per a la convivència entre Catalunya i la resta d'Espanya són els votants del PP (80,7%), de Vox (87,7%) i de Ciutadans (80,0%). Les persones que voten Unides Podem (66,1%) consideren que la mesura tindrà un impacte positiu, de manera similar als de ERC, JxC o PNB, mentre que els que ho fan al PSOE suposen el 46,6%.

Dels residents a Catalunya, gairebé la meitat (49,8%) pensa que és positiu i a la resta d'Espanya és majoritària la percepció dels quals és negatiu, especialment a Castella i Lleó (65,0%) i al País Valencià (60,0%). L'estudi també constata que a major nivell d'estudis, s'incrementa la proporció dels que veuen la mesura positiva, fins a situar-se en el 41,6%, percentatge molt similar al dels qui en aquest mateix col·lectiu opinen que l'impacte és negatiu (41,2%).

 

Imatge principal: Una pancarta contra Pedro Sánchez a la manifestació contra els indults celebrada a Madrid / Efe