La Direcció General de Víctimes del Terrorisme del Ministeri de l'Interior s'ha posat en contacte amb l'exlíder del PP a Catalunya i cofundador de Vox, Alejo Vidal-Quadras, per oferir-li assistència com a víctima de terrorisme després del tret a la cara que va rebre el passat 9 de novembre, prop de casa seva al madrileny carrer Núñez de Balboa, de Madrid. Segons ha avançat El Confidencial, es tracta d'un procediment habitual i automàtic que el departament de Fernando Grande-Marlaska activa quan l'Audiència Nacional obre una causa judicial per terrorisme. 

Vidal-Quadras està estudiant les ofertes que té a partir d'aquest oferiment, que inclou des de psicòlegs, assistència jurídica o assessorament per fer front als tràmits amb l'Administració com víctima de terrorisme. Tot i que no s'aconseguís donar amb els responsables de l'atac, l'expolític no perdria el seu dret a acollir-se a la condició de víctima. 

Atac a Alejo Vidal-Quadras

L'expresident del PP català va ser víctima d'un atac armat al carrer per part d'un home, que encara no ha estat detingut. L'atac es va produir al migdia del passat 9 de novembre, quan el polític sortia de missa i anava caminant pel carrer quan un individu, amb un casc per ocultar la seva identitat, es va apropar a ell de cara i li va disparar un tret a la cara. La bala li va sortir neta per la mandíbula, sense provocar-li lesions al cap. El pistoler va pujar en una motocicleta conduïda per una altra persona i va fugir circulant contra direcció pel carrer d'Hermosilla. 

Cinc dies després de l'atac, que la víctima va vincular amb una organització relacionada amb el règim iranià, el jutge de l'Audiència Nacional Francisco de Jorge va assumir la investigació en estimar que podria tractar-se d'un delicte de temptativa d'assassinat de naturalesa terrorista. Vidal Quadras, de 78 anys, va rebre l'alta dues setmanes després de l'intent d'assassinat, i d'haver-se sotmès a una operació per la doble fractura mandibular provocada pel tret. 

Tres detinguts per l'intent d'assassinat

La investigació per detenir el presumpte autor del tret segueix en mans de la Comissaria General d'Informació de la Policia Nacional que a finals de novembre va detenir tres persones: dues a Lanjarón (Granada) i una a Fuengirola (Màlaga). Un d'ells, es va considerar el cervell de l'operació a Espanya —un home espanyol amb vincles xiïtes—, que va ser enviat a presó, mentre que va deixar en llibertat la seva parella i l'arrestat a la localitat malaguenya. A més, el jutge va dictar una ordre internacional de cerca i captura contra Mehrez Ayari, de 37 anys, un francès d'origen tunisià amb múltiples antecedents a França, el seu país de residència, i que la policia considera autor material de l'atac.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!