El delegat del govern espanyol durant l'1-O, Josep Enric Millo (PP), ja no dissimula a l'hora de demanar que s'incrementi la violència policial en les manifestacions, ara aprofitant els aldarulls viscuts en les protestes per l'empresonament de Pablo Hasél.

En un tuit ha demanat a la policia que intervingui amb la tanqueta del canó d'aigua per neutralitzar els manifestants. "Una bona dutxa sempre va bé!", ha exclamat irònicament a l'hora que ha adjuntat una imatge d'aquest vehicle de la policia espanyola. Precisament, ahir els Mossos tenien preparat aquesta mena de vehicle per si feia falta, tot i que finalment no el van utilitzar.

Millo, que actualment és secretari general d'Acció Exterior de la Junta d'Andalusia, va ser incapaç de demanar perdó o fer autocrítica per la repressió policial que va assetjar els milions de catalans que van votar l'1-O. L'únic 'gest' que va tenir va ser dir que les imatges "li van fer molt mal".

El frívol tuit ha rebut ja la resposta crítica del professor de Dret Constitucional Joaquín Urias. "Alguns alts càrrecs del PP es creuen que els aldarulls al carrer són com un partit de futbol... o de boxa. Animen els antiavalots a pegar hòsties com qui anima el seu cavall a les apostes. No busquen l'imperi de la llei sinó destrossar qui no pensa com ells", ha escrit.

Cinc dies de protestes

L'empresonament del raper Pablo Hasél ha provocat ja cinc dies consecutius de protestes que han acabat en aldarulls, saquejos i enfrontaments amb la policia arreu de Catalunya i també en diverses ciutats de l'Estat. La d'ahir va ser la manifestació amb més participants, 6.000 segons la Guàrdia Urbana, la qual va ser de caràcter pacífic fins a l'arribada a la Via Laietana

Un cop allà, els Mossos van voler dispersar els manifestants, provocant una estampida que va acabar amb desenes de saquejos al passeig de Gràcia i també a Gran de Gràcia. De fet, el mateix conseller d'Interior, Miquel Sàmper, va denunciar que el que van començar sent "manifestacions de caire ideològic s'han convertit en actes de pur vandalisme". Aquest mateix matí, el mateix Sàmper ha tancat files amb el cos i ha demanat que se l'aparti del debat polític després de reunir-se amb els sindicats i la cúpula de la policia catalana.