El delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, ha recordat que, "per respecte", ell no ha "posat els peus a la Generalitat" durant el mig any d'aplicació de l'article 155, i ha avançat que en l'acte de presa de possessió del nou president el Govern "garantirà" que estiguin presents "els símbols constitucionals".

En declaracions a Efe, Millo ha al·ludit als sis mesos d'aplicació de l'article 155 de la Constitució a Catalunya i ha subratllat que "un dels elements que més ha caracteritzat la feina del Govern d'Espanya en aquests mesos és l'escrupolós respecte a les institucions catalanes".

En aquest sentit, ha recordat que "els despatxos dels consellers estan tancats des del dia en que van ser cessats i no ha vingut cap ministre a ocupar el despatx d'un conseller".

"I jo, com a delegat del Govern d'Espanya, des del moment en què es va aplicar el 155, no he posat els peus al Palau de la Generalitat, precisament per respecte a la institució. L'amfitrió del Palau de la Generalitat ha de ser el president de la Generalitat, que està vacant", ha asseverat.

Justo per aquest motiu, davant l'eventualitat de què finalment s'aconsegueixi investir un nou president català, ha descartat presidir l'acte de presa de possessió o protagonitzar el traspàs de poders al nou president: "Jo no sóc el president de la Generalitat. Sóc el delegat del Govern espanyol, la tercera autoritat a Catalunya".

"Si veiem els actes anteriors, normalment el president sortint dóna pas al president entrant. És evident que jo no he de donar el traspàs a un nou president perquè jo no sóc el president de la Generalitat", ha assenyalat Millo, que ha explicat que l'acte es desenvoluparà "de la manera més normal i senzilla possible".

Sí ha volgut avançar que la seva intenció és poder assistir a aquest acte solemne de presa de possessió, ja que "serà la prova palpable i la constatació de què haurem restaurat definitivament la normalitat institucional a Catalunya".

Però al mateix temps ha advertit que, a diferència d'anteriors actes de presa de possessió en els quals el Govern català va ocultar símbols constitucionals com la imatge del Rei, en aquesta ocasió, "fins que es constitueixi un nou Govern, les decisions les prendrà el Govern espanyol".

"Quan arribi el moment de la presa de possessió, la logística, el format, el protocol i la simbologia constitucional i estatutària serà la que correspon i l'organitzarà el Govern. És així i no hi ha cap dubte. Els símbols institucionals i constitucionals estaran garantits, evidentment", ha conclòs.