L'associació de militars espanyols ATME ha aprofitat la campanya de policies i guàrdies civils que demanen un augment de sou fins a la seva equiparació amb altres cossos policials —en especial els Mossos d'Esquadra— per fer al seu torn les seves reivindicacions salarials, una vegada el Ministeri de l'Interior ha acceptat estudiar les peticions de pujada de gratificacions dels cossos policials espanyols.

Segons ha assenyalat l'Associació de Tropa i Marineria Espanyola (ATME), "els militars fa massa temps que suportem unes retribucions que, a més d'injustes per insuficients, no són conformes amb la feina exercida" per afegir, en un comunicat, que l'argument de l'acompliment d'una "vocació" és "una terrible i vulgar excusa", per la qual cosa exigeixen "el dret a unes retribucions dignes".

Per això, consideren "una gran oportunitat" aprofitar la conjuntura actual una vegada Interior s'ha compromès a revisar les retribucions de policies i guàrdies civils.

Els militars, funcionaris

"El militar com un ciutadà més i treballador al si de la societat necessita unes retribucions ajustades a la feina exercida i d'acord a les de la resta de la població, en similars termes que la resta del funcionariat, treballadors també al servei de l'Estat", reivindica l'associació, que demana la participació en la primera edició del Congrés de Militars Espanyols 2018, convocat per al mes de febrer.

De fet, la ministra espanyola de Defensa, María Dolores de Cospedal, ja es va comprometre davant de l'última reunió del Consell de Personal de les Forces Armades (COPERFAS) a realitzar un estudi sobre els sous dels militars i una comparació amb professions similars davant de la petició presentada per l'Associació Unificada de Militars Espanyols (AUME) l'octubre passat per revisar els sous dels militars.

L'AUME va presentar aquesta proposta en l'últim ple del COPERFAS, l'òrgan que serveix d'interlocució entre el Ministeri de Defensa i les associacions professionals dels membres de les Forces Armades.

Segons xifres d'AUME, les retribucions mitjanes d'un soldat permanent s'acosten als 15.000 euros anuals, mentre que les d'un guàrdia civil i policia nacional superen els 20.000. En el cas d'un sergent militar, el sou és de 23.000 euros a l'any davant els 26.000 d'un sergent de la Guàrdia Civil o els 29.000 d'un subinspector de la Policia Nacional. També hi ha diferències entre tinents, els qui cobren 27.000 euros anuals si estan integrats en les Forces Armades o més de 31.000 si pertanyen a algun dels altres dos cossos de seguretat.