L'endemà del Dia de la Hispanitat no podem evitar trobar-nos militars desfilant per totes les portades de la premsa espanyola. És així cada any, així que ja ens hi podem acostumar, perquè forma part d'un clàssic, com també ho és veure algun paracaigudista despistat, analitzar a fons els outfits de la família reial o bé tornar a sentir una xiulada al president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Sánchez va arribar aquest dimecres a la desfilada militar que cada any se celebra amb motiu del Dia de la Hispanitat al centre de Madrid entre xiulets, alguns insults i crits que demanaven la seva dimissió. És habitual que el socialista sigui escridassat en aquest acte cada any. El president espanyol va sortir del seu cotxe i es va reunir amb la família reial abans de l’inici de la desfilada. Fem un repàs de la premsa d'aquest dijous:

El País comparteix una imatge del president espanyol acompanyat dels reis Felip VI i Letícia i de la infanta Sofia; l'hereva al tron, la princesa Elionor, va ser baixa. Enguany, per intentar evitar la tradicional xiulada, el president del govern espanyol va trencar el protocol i va arribar més tard que els monarques​, en un intent d’evitar una escridassada que es va produir igualment. Sánchez, que va fer esperar els Reis dins del cotxe, va haver de sentir crits de “fora, fora” i “Sánchez, dimissió”, entre d’altres. Espai també a la portada per al poder judicial: "Feijóo exigeix ara vocals sense perfil polític per al Poder Judicial". El líder del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, vol que el govern espanyol es comprometi per escrit que una vegada renovat el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) hi haurà una reforma de la llei per a l'elecció d'aquest òrgan, cosa que ha descartat Pedro Sánchez.

El país
El País

El poder judicial és qui ocupa el titular principal d'El Mundo: "Sánchez pressiona Feijóo amb un desaire en ple 12-O". El rotatiu fa referència a la negativa del president espanyol davant la petició del líder del PP de reformar la llei per a l'elecció dels membres del CGPJ. Feijóo va insistir que siguin els jutges i juristes els que triïn el màxim òrgan i va mostrar la seva incomprensió perquè el govern espanyol entengui que això és "excessiu", alhora que va reiterar una vegada més que si ell arriba a la Moncloa reformarà aquesta llei. La fotografia és d'allò més explícita, Felip VI i Letícia esperant, amb cara d'incomoditat, l'arribada del president espanyol a la desfilada del 12-O; va fer tard.

El Mundo
El Mundo

L'ABC passa per alt tots els inconvenients relacionats amb la desfilada militar del Dia de la Hispanitat i opta per compartir una imatge del monarca i titular: "Una brillant i multitudinària celebració de la Festa Nacional". Titular també per a les desavinences entre els líders del PSOE i el PP sobre el Consell General del Poder Judicial. Sánchez va reconèixer que la renúncia de Lesmes, que es va fer efectiva aquest dimecres, va generar una "crisi institucional de primer nivell" i va coincidir amb Feijóo en la necessitat d'arribar a un acord. Sánchez es va mostrar partidari de no "subratllar les diferències" entre el govern espanyol i el PP, sinó a deixar clara la voluntat de l'Executiu que es compleixi la Constitució.

ABC
ABC

Família reial i banderes espanyoles a la portada de La Razón. De qui no parla el diari és del paracaigudista de l'Exèrcit de l'Aire espanyol que es va convertir en protagonista involuntari de la desfilada militar d'aquest dimecres a Madrid. Com a part dels actes del 12 d'octubre, Dia de la Hispanitat, descendia sobre el passeig de la Castellana de la capital de l'Estat amb una gran bandera espanyola que se li ha embolicat a la cama durant ben bé un minut. Finalment, però, va aconseguir desplegar-la i aterrar sense dificultats. L'anècdota va recordar la situació viscuda el 12 d'octubre de 2019, quan un paracaigudista va topar amb un fanal quan estava a punt d'aterrar i hi va quedar penjat.

La Razón
La Razón

"La divisió sobre el poder judicial aflora en un 12-O crispat", destaca La Vanguardia sobre les paraules de Feijóo que creu que en un termini de sis mesos hi ha temps de sobres d’aprovar la llei per al nou sistema d’elecció de l’òrgan, fet que no comparteix el líder del PSOE. La foto és per al jugador del Barça Ousmane Dembélé. Els blaugrana van empatar aquest dimecres a la nit al Camp Nou contra l'Inter de Milà, fet que els deixa cada cop més a prop de l'eliminació de la Champions.

La Vanguardia
La Vanguardia

El Periódico també es fixa en el drama culer, ja que el Barça podria abandonar la competició de la Champions aviat. El tema principal, però, és per a la guerra d'Ucraïna; el diari presenta un reportatge titulat: "Els rostres de la guerra". Qui tampoc no es perd ni un moviment del conflicte és la Comissió Europea que ha anunciat que activarà préstecs per 2.000 milions d'euros per donar suport financer a Ucraïna. L'ajuda forma part de la primera entrega de crèdits anunciada a finals de setembre per part del mateix executiu europeu, un paquet valorat en un total de 5.000 milions d'euros. D'aquesta manera, la Unió Europea eleva a 3.000 milions d'euros l'ajuda en forma de préstecs que ha posat a disposició d'Ucraïna durant la segona meitat d'aquest any (fins ara Kíiv n'havia rebut mil).

El Periódico
El Periódico

El Punt Avui segueix amb la crisi al Govern i titula: "Procés sense partits". "Una nova etapa sense soroll". És la conjura del nou Govern de la Generalitat, que aquest dimecres va celebrar una reunió de treball tècnica, l'endemà que els nous consellers i conselleres prenguessin possessió del càrrec. La portaveu, Patrícia Plaja, va sortir en roda de premsa al migdia per explicar que el president, Pere Aragonès, va encarregar a tots els departaments que marquin les seves "prioritats" de cara als propers mesos, amb la "màxima celeritat possible".

El Punt Avui
El Punt Avui

Finalment, l'Ara també opta per la guerra a Ucraïna. El secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, va reclamar aquest dimecres als països de l'Aliança Atlàntica que lliurin a Ucraïna "diferents tipus" de sistemes de defensa aèria, de curt i llarg abast, per defensar-se dels míssils balístics, de creuer i drons russos. Els "terrorífics atacs indiscriminats" que Rússia va llançar dilluns i dimarts contra ciutats ucraïneses, "matant civils" i destruint infraestructures elèctriques ucraïneses, "mostren la necessitat urgent de més sistemes de defensa aèria per a Ucraïna", va dir Stoltenberg a l'inici de la reunió que els ministres de Defensa de l'OTAN celebren durant dos dies a Brussel·les.

Ara

Ara