Un any més Pedro Sánchez ha estat escridassat a la seva arribada a la desfilada militar del 12-0.  Enguany, per intentar evitar-ho, el president del govern espanyol ha trencat el protocol i ha arribat més tard que els monarques, en un intent d’evitar una escridassada que s’ha produït igualment. Sánchez, que ha fet esperar els reis dins del cotxe, ha hagut de sentir crits de “fora, fora” i “Sánchez, dimissió”, entre d’altres. Aquests crits i xiulets s'han pogut també escoltar quan ha abandonat l'acte.

El protocol determina que els Reis són els últims a arribar, però aquest dimecres Pedro Sánchez ha fet tard. El cotxe dels monarques ha arribat minuts després de les 11.00 hores a la zona on està instal·lada la tribuna a la plaça de Lima de Madrid, i uns segons després ho ha fet el vehicle del president del govern espanyol, un interval de temps durant el qual s'ha pogut escoltar clarament com algú del personal de Casa Reial ordenava "no obriu la porta que el president no està".

 

Tot i haver arribat pràcticament alhora que els monarques Pedro Sánchez no s’ha estalviat la xiulada del públic que era a peu de la plaça així com als balcons dels edificis que envolten la plaça de Lima. Els assistents a la desfilada han esperat que sonés l’himne espanyol per començar a xiular i cridar consignes contra el president espanyol, l’arribada del qual no ha estat anunciada per megafonia. L’any passat Pedro Sánchez també va provar d’evitar la xiulada arribant a la mateixa hora que els monarques, però la jugada tampoc li va sortir bé. 

Crits a Margarita Robles

Tampoc s’ha estalviat l’escridassada la ministra de defensa, Margarita Robles, que s’ha desplaçat a peu des de la seu del ministeri al lloc on era instal·lada la tribuna. Per contra i com ja va passar l’any passat, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha rebut aplaudiments i crits de “guapa”. Com a resposta, s’ha acostat a saludar-los.

Isabel Díaz Ayuso a la desfilada del 12 O Dia Hispanitat Efe
Isabel Díaz Ayuso a la desfilada militar del 12-O / Foto: Efe

Absències

Com és tradició a l’acte institucional amb motiu del 12-O no han estat presents els presidents de la Generalitat, Pere Aragonès, i del País Basc, Íñigo Urkullu. Tampoc hi eren quatre ministres, que tenien actes d’agenda aquest dimecres. Es tracta de la vicepresidenta primera i ministra d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, que es troba a Washington participant en diferents trobades oficials; la vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, que participa en la reunió informal dels responsables d'Energia de la Unió Europea a Praga, així com el titular d'Universitats, Joan Subirats, ni la ministra de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarra, que es troba en la recta final del seu embaràs.

Polèmica amb el poder judicial

Un altre dels grans absents ha estat el fins ara president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes, la renúncia del qual ha publicat aquest dimecres el BOE.  Precisament el CGPJ ha denunciat que el govern espanyol no hi ha convidat els membres de la Sala del Govern del Tribunal Suprem, el president de l'Audiència Nacional i els presidents dels tribunals superiors de justícia a la desfilada, cosa que provocat un “profund malestar” a la cúpula judicial. Fonts del CGPJ han assegurat a l'ACN que dilluns l'executiu espanyol sí que va enviar les invitacions als vocals del Consell, però es va oblidar de la resta. Des de la Moncloa ho neguen i afirmen que tots van rebre la invitació divendres.