Aquest 12 d'octubre era una data assenyalada per Carlos Lesmes, qui havia marcat aquest dia com a límit per presentar la seva dimissió si no hi havia un acord entre el PSOE i el PP per renovar el Poder Judicial. Finalment, els esdeveniments han dut que a Lesmes a dimitir com a  president del Tribunal Suprem (TS) i del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) uns dies abans. Això si, la seva renúncia sembla haver estat l'empenta que calia a les dues formacions per reprendre les converses per desencallar aquesta crisi institucional. Ara que els dos partits negocien "de veritat" tornen les llistes de noms de possibles candidats per ocupar els llocs vacants. Fa mesos en aquestes llistes també hi havia el nom de Lesmes, a qui se li obria la porta al Tribunal Constitucional (TC), segons informa El Confidencial

Hi ha noms que s'estudien des dels mandats de Mariano Rajoy i altres que són només incorporacions. Aquestes llistes amb noms que sedueixen els interessos dels dos partits fa temps que es fa i es refà. Segons El Confidencial, la Moncloa i el PP van arribar a pactar el pas de Lesmes al Tribunal Constitucional, considerant-lo un candidat de consens. El seu nom va estar fix en les negociacions durant mesos, però en la nova represa de les converses els dos partits són molt més cautelosos i des de Presidència es tanca qualsevol porta a l'especulació actual: “No s'ha parlat en cap moment de noms. De cap nom”.

Si el seu nom va sonar pel TC, ara és molt probable que ja no ho faci, ja que el mateix Lesmes ha descartat aquesta opció en algunes ocasions. "No tinc cap intenció d'anar al Constitucional en les circumstàncies actuals. I en el futur immediat, és clar que tampoc. I d'aquí a tres anys, cinc, sis, no ho sé", va sentenciar fa setmanes. 

Aquest dimecres, el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) ha publicat el decret pel qual disposa del cessament "per renúncia" de Carlos Lesmes com a president del Consell General del Poder Judicial i del Tribunal Suprem.

La reunió entre Sánchez i Feijóo

El passat dilluns, Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo es van reunir a la Moncloa per abordar a la crisi institucional relacionada amb la renovació del Poder Judicial. Fins ara, la majoria de trobades entre els dos partits han acabat no només en desacord sinó en retrets públics. En una sonada excepció, després de la llarga reunió entre el líder dels socialistes i el dels populars, tots dons van mantenir un to moderat per referir-se a les negociacions. 

Tots dos van acordar "fer un últim intent" de negociació per renovar el Consell General del Poder Judicial. Segons va exposar Félix Bolaños, ministre de la Presidència, les parts van coincidir que la dimissió de Lesmes "agreuja" la "profunda crisi institucional" del poder judicial i s'han emplaçat a trobar una "solució ràpida".