El 97,38% de la militància de Junts a Barcelona ha avalat aquest dissabte en una consulta telemàtica l'acord de Xavier Trias i Ernest Maragall per formar un govern conjunt a l'Ajuntament de la capital catalana. Els afiliats han pogut votar entre les 8 del matí i les dues del migdia la següent pregunta: "Fas confiança a Xavier Trias per negociar i arribar a un acord per assolir un Govern de canvi, progrés i benestar a la ciutat de Barcelona amb Ernest Maragall i Esquerra Republicana de Catalunya (ERC)?". D'aquesta manera, quan queden menys de tres hores per al ple de constitució del mandat 2023-2027 al Saló de Cent del consistori, tant la militància dels juntaires com la d'Esquerra Republicana ja han donat el seu vistiplau a l'entesa entre Trias i Maragall, que estipula que aquest últim serà el primer tinent d'alcalde.

🔴 Constitució dels ajuntaments a Catalunya i Barcelona, DIRECTE

L'acord detalla que Junts tindrà quatre tinències d'alcaldia, mentre que els republicans tindran dues, tal com va avançar El Nacional.cat. Ara com ara, qui té més opcions de ser elegit alcalde aquesta tarda és Xavier Trias, que comptarà amb 16 vots favorables a la seva candidatura (els 11 de Trias per Barcelona i els cinc regidors d'Esquerra). Per la seva banda, Jaume Collboni (PSC) també presentarà candidatura. El dijous, va anunciar que inclouria els comuns al govern si el votaven com a alcalde, sumant d'aquesta manera 19 edils, però faltant-li dos per a la majoria.

En paral·lel, el Partit Popular ha insistit en aquestes darreres hores que donarà suport a Collboni si exclou els comuns del cartipàs municipal, una opció que els d'Ada Colau descarten, com també la possibilitat de sumar amb el socialista si els populars formen part de l'equació. Si bé aquest escenari sembla poc probable, també val a destacar que l'any 2019, quan tot apuntava que Ernest Maragall (ERC) seria alcalde, els tres vots de la llista de Manuel Valls van acabar provocant que Ada Colau fos batllessa de Barcelona quatre anys més.

El congrés extraordinari d'ERC beneeix l'acord amb Trias

Aquest dissabte, a les 10:30 hores del matí, s'ha celebrat un congrés extraordinari de la federació d'Esquerra Republicana a Barcelona que ha aprovat "arribar a un acord amb la força guanyadora de les darreres eleccions municipals, Trias per Barcelona, per formar govern a l'Ajuntament". El comunicat dels republicans també concreta que "durant les properes hores" es donaran a conèixer més detalls de l'acord per formar executiu conjunt i han apuntat que l'objectiu d'aquest proper mandat és "seguir treballant per impulsar polítiques socials i transformadores a la ciutat de Barcelona, garantint i impulsant una ciutat que funcioni, una Barcelona capital de Catalunya i de progrés".