La militància d'ERC a Barcelona ha avalat en un congrés extraordinari l'acord d'Ernest Maragall amb Xavier Trias per investir el candidat de Junts alcalde de la ciutat. En un comunicat, ERC ha informat que la militància ha validat "arribar a un acord amb la força guanyadora" de les eleccions municipals, Trias per Barcelona. Els republicans han assenyalat que l’objectiu del pròxim mandat serà "seguir treballant per impulsar polítiques socials i transformadores a la ciutat, garantint i impulsant una Barcelona que funcioni, una Barcelona capital de Catalunya i una Barcelona de progrés".

Junts per Catalunya també té en marxa una consulta telemàtica per validar aquest pacte abans del ple d'investidura, que se celebrarà aquest dissabte a les 17 hores. 

🔴 Constitució dels ajuntaments a Catalunya i Barcelona, DIRECTE
 

Tal com va informar ElNacional.cat, Maragall i Trias van pactar el passat dijous un acord per governar la capital catalana de forma conjunta els pròxims quatre anys. Trias, guanyador de les eleccions municipals, seria l'alcalde, mentre que Maragall es convertiria en primer tinent d'alcalde. El pacte també dibuixa un cartipàs que atorgaria quatre tinences al grup de Junts i dues al d'ERC. 

Està assegurada l'alcaldia de Xavier Trias?

Després del vistiplau de la militància republicana, encara falta que es pronunciïn les bases de Junts, que si no hi ha cap sorpresa també haurien de donar llum verda a l'acord. La consulta de Junts acaba a les 14 hores, tres hores abans de la constitució ple municipal. En principi, l'acord ERC-Junts és l'únic que hi ha a Barcelona, fet que a hores d'ara garanteix la investidura de Xavier Trias.

L'opció alternativa, encapçalada pel socialista Jaume Collboni, de moment no ha prosperat, ja que els comuns i el PP no han variat la seva posició i mantenen un veto mutu. El candidat socialista va reiterar el passat dijous la seva intenció de formar un "govern progressista" i va deixar clara la seva intenció d'incloure els comuns en el govern. Però la suma de socialistes i comuns és de 19 regidors, de manera que necessitaria el suport d'un tercer partit per assolir la majoria absoluta. Un cop confirmat el suport d'ERC a Junts, la possibilitat d'un tripartit ha quedat descartada. Així doncs, l'única forma possible que Collboni fos investit alcalde seria amb els vots del PP, que tot i que estaria disposat, no vol saber-ne res si el govern ha d'incloure els comuns. Al seu torn, aquests no volen formar part d'un pacte on estigui present el PP.

La configuració d'aquest pacte a últim minut sembla poc probable, però també és cert que fa quatre anys, quan tot apuntava que Ernest Maragall esdevindria alcalde, el suport de Manuel Valls a un govern d'Ada Colau va fer saltar tot pels aires.