Una metodologia clara, un calendari acordat de reunions que es pugui complir, així com el retorn pertinent a la ciutadania i específicament a la militància, dels acords fruit de la negociació. És un nou element que la militància d'Esquerra Republicana ha inclòs en la ponència que els d'Oriol Junqueras debaten aquest cap de setmana i que fixa la via negociada com l'estratègia a seguir en els propers anys, ben igual com ja es va acordar en la ponència de 2019. El principal element destacable de la ponència és que es reconeix la via del diàleg com l'eina més útil per la resolució del conflicte però ara inclou nous elements, fruit de la incorporació de més de 400 esmenes presentades per la militància i incorporades al document final, que s'aprovarà demà després que avui s'hagi tombat l'esmena a la totalitat que havia presentat un petit sector crític d'ERC: aquesta esmena ha estat rebutjada amb un 94,8% dels vots: de 614 emesos, 582 persones han votat en contra, nou en blanc i 23 a favor. 

 

Així doncs ara s'incorporen canvis, i junt a aquest calendari, la militància republicana també incideix en detallar altres accions per arribar a la república catalana. En una primera versió la comissió redactora del document, coordinat per Raül Romeva, postulava que més enllà de l'aposta negociada també s'han d'incorporar altres accions de "desbordament democràtic", unes accions però, que no estaven detallades. Ara al document final s'ha afegit que aquestes accions podrien ser apel·lar a organismes externs com la Unió Europea, el Consell d'Europa o l'Organització de les Nacions Unides. I també postula que si en la taula no hi ha avenços tangibles, no es descarta "cap altra via democràtica i pacífica per la consecució" dels objectius.

 

Altres canvis que s'han incorporat és la inclusió d'una referència sobre el nou Pacte Nacional per la Llengua, que ha de ser un dels grans motors de cohesió social del país "fent efectiva la immersió lingüística i impulsant polítiques per a una normalització efectiva del català com a llengua comuna". També moltes altres qüestions, algunes matisos, altres per afegir o desglossar contingut. En qualsevol cas el procés d'elaborar el document no ha estat tens, sinó que s'han pogut gestionar les esmenes positivament.

  Conferencia Nacional ERC 2022 - Pau de la Calle

El públic assistent a la Conferència / Fotografia: Pau de la Calle

Així doncs ERC demà aconseguirà l'aval de la militància per apuntalar aquesta aposta pel diàleg, aprovant un document que recull que "la millor manera de resoldre el conflicte polític és a través d'un procés de negociació política que ens permeti confrontar les idees democràticament. La millor confrontació democràtica és la taula de diàleg". El document té unes 40 pàgines i ha arribat al congrés amb una esmena a la totalitat viva, perquè no es va fer el congrés regional de Catalunya Nord i per tant, al no poder-se debatre allà, s'ha debatut en plenari gran. Durant el debat Romeva ha estat especialment dur contra aquesta esmena, que vol canviar l'estratègia d'ERC per tornar a la via unilateral i mantenir la legitimitat del mandat de l'1 d'octubre. 

En total es van presentar 512 esmenes al text presentat per la comissió redactora, 511 de les quals, parcials; i una a la totalitat. 61 van ser acceptades literalment per la comissió redactora i 380 més van ser transaccionades amb la persona esmenant, així que el text final recull més de 400 aportacions de la militància. A més, 11 van decaure per temes de forma i 59 van ser retirades. La votació del document definitiu és farà demà, en una nova jornada on hi ha prevista una taula rodona però també intervencions del president del partit, Oriol Junqueras, i de la secretària general adjunta, Marta Vilalta. Aquest matí però la sessió ja ha arrencat amb dues intervencions, les del president Pere Aragonès i de la secretària general Marta Rovira.

Aragonès i Rovira

Aragonès no s'ha parat tant a parlar del diàleg, tot i que si ho ha fet de manera indirecta. El seu discurs ha estat centrat a reivindicar la gestió d'ERC com la gestió eficient dins l'independentisme, en contra de "proclames buides, consignes en pancartes i frases enginyoses" dels altres partits. Així, ha reivindicat que ERC són els que criden poc però que fan que les coses passin, i ha assegurat que els guia "el fil roig del combat".

 Pere Aragonès Conferencia Nacional ERC 2022 - Pau de la Calle

El president de la Generalitat, Pere Aragonès / Fotografia: Pau de la Calle

Si que ha parlat més de diàleg Rovira, que ha participat a la Conferència per via telemàtica. Rovira ha situat la negociació amb l'estat com un pas imprescindible per assolir la independència, i ha defensat que la taula de diàleg és un nou pols democràtic al qual no s'ha de tenir por.