ERC discutirà com afronta la nova etapa política en una conferència nacional que se celebrarà el març de 2022 i que ha de servir per marcar l'ideari polític i l'estratègia a seguir dels d'Oriol Junqueras, amb l'objectiu també de projectar l'organització per al futur. En aquest debat on participarà la militància republicana i que ja està activat des del passat consell nacional del partit, es buscarà resposta a una pregunta que situen com a clau: "per a què" volen la independència de Catalunya. 

Segons ha anunciat aquest dilluns l'exconseller Raül Romeva, que actualment és membre de l'executiva nacional dels republicans ocupant la vicesecretaria de prospectiva i agenda 2030, aquest debat comença ara amb un procés intern de reflexió: "Tenim moltes raons per respondre per què som independentistes, la pregunta que volem consolidar en un document explícit és per a què som independentistes, què volem fer”.

Més enllà dels temes nacionals, Romeva també ha defensat que en el debat es tinguin en compte els objectius del desenvolupament sostenible: “Volem projectar no només els reptes nacionals com a país, sinó també posar-nos al servei dels reptes globals”, i tot plegat es resumirà en tres capítols: el primer, per abordar la situació política actual; en segon lloc, fixar les línies prioritàries a 10 anys vista; i finalment, mirar més enllà, cap a l'horitzó 2040-50. 

A hores d'ara s'estan redactant els primers esborranys que se sotmetran a la militància. Un cop estiguin llestos, els militants es reuniran en les seves assemblees per iniciar un procés de debat i presentació d'esmenes, fins que finalment s'obtingui un document consolidat que es portarà a votació en la conferència nacional. 

Últimes ponències: deixar la unilateralitat i apostar pel diàleg

L'última conferència nacional dels republicans es va celebrar el mes de maig de 2018 i en ella les bases republicanes van deixar enrere l'unilateralisme i van apostar pel retorn al dret a decidir, sense renunciar a res però amb un horitzó fixat més a llarg termini, un discurs que es va desplegar entre les files del partit d'Oriol Junqueras després de l'aplicació de l'article 155 de la constitució. 

Després d'aquesta conferència que es va celebrar a l'Hospitalet de Llobregat, el desembre de 2019 les bases d'ERC van aprovar un nou full de ruta per actualitzar la ponència aprovada l'any anterior i va ser aprovada amb un 93% dels suports. Aquest document consolidava el gir dels republicans situant el diàleg i la via negociada com a opció prioritària per assolir la independència. 

En la imatge destacada, el vicesecretari d'ERC Raül Romeva / Marc Puig (ERC)