Milers de persones a Palma han celebrat la primera manifestació contra els atacs al català del PP i Vox, des que al juliol es va consumar el tàndem espanyolista amb la investidura de Marga Prohens. Segons els organitzadors, unes 5.000 persones han sortit aquest dissabte pels carrers Ciutat per manifestar-se amb motiu de la Diada de Mallorca —que, de fet, els dos partits espanyolistes han descatalanitzat oficialment— i reivindicar tant la independència com la llengua catalana. La marxa ha transcorregut sense incidents entre el passeig del Born i la plaça del Tub.

A les illes Balears, el Govern del PP ha impulsat amb Vox uns plans d'aplicació d'un model de lliure elecció de llengua a l'ensenyament que l'oposició i les entitats culturals catalanistes han titllat de "segregació". Per a més inri, ambdós partits han decidit canviar la data oficial de la Diada de Mallorca per tal de descatalanitzar-la: del 31 de desembre, per commemorar el naixement del poble mallorquí amb l'entrada de Jaume I a Madina Mayurqa l'any 1229; al 12 de setembre, per commemorar la successió de Jaume II i el consegüent inici del Regne de Mallorca.

Manifestacio Palma Diada Mallorca 2023 / Europa Press
Una pancarta amb el lema "Per una Mallorca antifeixista i en català. Som Països Catalans" encapçala la manifestació de la Diada 2023 / Europa Press

És en aquest context que Sara Barceló, portaveu de l'Esquerra Independentista de Mallorca, ha insistit en el fet que la protesta d'enguany va més enllà de la Diada de Mallorca: la manifestació es produeix en un "context d'atac a la llengua i al país". Algunes de les pancartes han exhibit consignes contra la "segregació" lingüística a les escoles i un dels lemes més repetits ha sigut "A Mallorca, en català". De fet, els manifestants han estat encapçalats per un grup de xeremiers i una pancarta on es podia llegir "Per una Mallorca antifeixista i en català. Som Països Catalans".

A la manifestació hi ha participat gent de totes les edats, així com responsables d'entitats socials, polítiques i culturals de l'àmbit catalanista i personalitats polítiques com el líder de Més per Mallorca, Lluís Apesteguia, o el diputat de la formació ecosobiranista al Congrés, Vicenç Vidal. Així mateix, l'expresidenta del Parlament de Catalunya Carme Forcadell i la consellera de la Presidència de la Generalitat, Laura Vilagrà, han format part de la protesta. Vilagrà ha reivindicat "la unitat popular d'un poble que es reconeix en aquesta festivitat davant dels atacs de la dreta i la ultradreta", a qui ha acusat d'atacar la immersió lingüística. A més, ha afegit que ha assistit a la Diada per defensar la catalanitat i titllar de catalanòfobs tant al PP com a Vox: "Per reivindicar el català, els Països Catalans, la immersió lingüística i sobretot reivindicar la memòria històrica que ens uneix, un fil que ens uneix des de fa més de 800 anys".

Manifestacio Palma Diada Mallorca 2023 / Europa Press
Xeremiers i flabiolers a l'inici de la manifestació de la Diada / Europa Press
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!