El nou govern dels populars a les Illes Balears destaca per la seva croada contra la presència del català en diversos àmbits, com el sanitari, tanmateix, els seus principals socis encara són més radicals que ells. El partit d'extrema dreta Vox va posar diverses condicions per facilitar la investidura de Marga Prohens com a presidenta balear, entre les quals hi ha desplaçar el català de l'escola. En un principi, els populars es van enfrontar a Vox i van fer caure la proposta de Vox sobre la immersió lingüística i la ultradreta es va venjar votant no al sostre de despesa. Finalment, aquest torcebraç ha acabat aquest dilluns amb el PP cedint i acceptant, entre altres mesures, que es destinin 20 milions d'euros a desmantellar l'escola en català

Tensió PP i Vox

Així ho han anunciat aquest migdia en dues rodes de premsa per separat els dos portaveus parlamentaris del PP i de Vox a les Illes Balears, Sebastià Sagreras i Idoia Ribas. Segons la ultradreta, els populars han acceptat totes les esmenes que ha proposat Vox excepte una i, per això, han donat suport als comptes del Govern de les Illes Balears de Prohens. L'acord també inclou iniciatives com ara que s'eliminin totes les subvencions a patronals i sindicats, fet al qual fins ara els populars s'hi havien oposat. El pacte també inclou la supressió de l'impost de patrimoni als patrimonis inferiors a 3 milions d'euros.

Un element a tenir en compte és que el Parlament Balear va viure una situació pràcticament inèdita en tota la seva història. L'extrema dreta es va abstenir el passat dijous en la votació del pressupost de tres conselleries i diverses entitats públiques del Govern que estan en mans del Partit Popular. Això va provocar el rebuig als comptes perquè es va produir un empat entre els populars i la suma de vots de l'esquerra i que va suposar un perill per a l'aprovació dels comptes de les Illes d'enguany. 

El PP accepta esmenes de Vox

En aquest context, Vox va acusar els populars de dissenyar uns comptes sense comptar amb la seva participació i els va exigir que els tractessin com un "soci real". Durant la seva intervenció, Sagreras ha asseverat que la seva formació ha acceptat les esmenes dels ultradretans per “responsabilitat” en considerar “més important el tot que una part”. El portaveu popular ha manifestat, sobre el gravamen del patrimoni, que es tracta d'un impost “injust que solament existeix a Espanya i que no representa ni un 1% dels ingressos del Govern”. Així mateix, ha anunciat que s'introduiran noves deduccions de fins a 600 euros per als propietaris que posin els seus habitatges buits al mercat de lloguer, així com per a la cura de persones majors i per a l'autoocupació i segona oportunitat.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!