Milers de persones s'estan manifestant al passeig de Colom sota el lema República ara. La concentració l'ha convocat l'Assemblea Nacional Catalana amb la intenció d'unir milers de catalans "partidaris d'un govern republicà" que avanci cap a la independència. 

Tot i que els manifestants estaven convocats a les 17h, una hora abans ja hi havia molta gent esperant el tret de sortida mentre els voluntaris de l'ANC acabaven d'ultimar els detalls. La capçalera començarà a caminar a dos quarts de sis des del monument de Colom i ha d'arribar fins al Parc de la Ciutadella passant pel passeig de Colom i l'avinguda del Marquès de l'Argentera. 

Els grans protagonistes de la manifestació són les estelades i el color groc, que es pot veure en forma de llaços, bufandes, motxilles o cartells i pancartes. Els presents reclamen que s'implementin els resultats del referèndum de l'1 d'octubre i dels comicis del 21 de desembre.

Minuts abans de començar la manifestació, el vicepresident de l'ANC, Agustí Alcoberro, ha alertat que és "un abús que el poder judicial impedeixi que el poder legislatiu esculli els que han de ser el poder executiu", en referència a les decisions judicials que han impedit que Carles Puigdemont i Jordi Sànchez puguin ser investits.

Alcoberro ha assegurat que aquesta manifestació exigeix la formació d'un Goven per implementar la República: "El que fem avui és exigir que aquesta república que vam votar l'1-O tiri endavant".

A més a més, ha reivindicat que és una manifestació a favor "de la sobirania del Parlament i contra el paper que estan jugant els tribunals impedint la investidura d'alguns diputats".

A les 5 en punt ha arribat l'expresidenta del Parlament i ara diputada Carme Forcadell i ha ocupat la seva posició a la capçalera, on també s'hi han situat Agustí Alcoberro i el vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri (Òmnium s'ha mantingut al marge de l'organització de la marxa).

Mónica Pérez

Quan ha arribat Forcadell, els assistents han fet crits demanant "unitat" als partits polítics per fer Govern i desencallar la investidura.

manifestacio republica ara colom   laura gomez

Qui també ha estat molt aclamat és Jordi Pessarrodona, el regidor de Sant Joan de Vilatorrada que es va fotografiar amb un nas de pallasso al costat d'un guàrdia civil; els assistents l'han rebut amb crits de "Llibertat".

"Puigdemont el nostre president", "Llibertat presos polítics", “Els carrers seran sempre nostres” o "La república, l'hem votat" són alguns dels lemes que s’han deixat sentir a l’inici de la mobilització, acompanyats del cant dels Segadors. A les 17.14h s’ha fet un minut de silenci pels presos.