Més crítiques al Govern de Pere Aragonès. El sindicat Metges de Catalunya ha esclatat contra l'executiu català, assenyalant que "les noves restriccions implantades pel Govern de la Generalitat per contenir l'impacte de la sisena onada de covid-19 i l'avenç de la variant òmicron són el reflex d'una gestió nefasta que sempre va tard i que no ha après res de les cinc onades anteriors".

En un comunicat difós aquest dimarts, el sindicat mèdic ha assegurat que "les restriccions són la conseqüència de la manca de mesures i recursos de control de la pandèmia i, sobretot, del nul reforç del sistema sanitari públic". Un sistema sanitari "llastrat per una política de retallades que va arribar fins al moll de l'os i que s'ha perllongat al llarg d'una dècada". Cal recordar que, igualment, han considerat necessàries les mesures restrictives anunciades aquest dilluns.

Menystenir l'atenció primària

Metges de Catalunya ha acusat el Departament de Salut de "menystenir i abandonar l'atenció primària", així com de "mantenir l'explotació laboral dels professionals com a únic instrument per sostenir un servei públic essencial, superat i desbordat per les retallades i la pandèmia". Aleshores, ha recordat que "no és només la població la que està farta de la covid, també ho estan els sanitaris, que no veuen el final i que han patit onada rere onada, sense descans, sense compensacions i sense reconeixements".

En aquesta línia, el sindicat ha demanat "comprensió a la ciutadania davant la necessitat d'evitar una gran explosió de contagis que torni a col·lapsar el sistema". "Comprenem i compartim el seu enuig, però, arribats a aquest punt, totes ens hem d'arromangar per assegurar la prestació de l'assistència a tothom que ho requereixi", ha afirmat.

La precarietat de la sanitat pública

Per acabar, Metges de Catalunya ha insistit en el fet que "les mancances i la precarietat de la sanitat pública són conegudes i des de l'administració no hi ha hagut la voluntat de corregir-les, ni tan sols amb l'aparició d'una pandèmia". "Així, davant el nou embat de l'epidèmia, el pes de la responsabilitat torna a recaure sobre el personal facultatiu i la resta de professionals que se senten profundament maltractats i víctimes d'una planificació negligent", ha conclòs.

Per la seva banda, el Govern sol·licitarà aquest dimecres l'aval del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya perquè entrin en vigor les noves restriccions a partir de la matinada del dijous al divendres durant catorze dies. Destaca el toc de queda de 1.00 a 6.00 hores en els municipis de 10.000 habitants amb una incidència acumulada a set dies superior als 250 casos per cada 100.000 habitants.

 

Imatge principal: Treballadores sanitàries de l'UCI de l'Hospital del Mar / Carlos Baglietto