Diversos membres de la mesa del Parlament de Carme Forcadell han reaccionat aquest dimarts a la decisió del Tribunal Suprem d'anul·lar el seu judici i repetir-lo en considerar que dos dels membres del tribunal no eren imparcials. Lluís Guinó, exmembre de l'òrgan rector de la cambra catalana el 2017, ha mostrat la seva satisfacció per l'anul·lació del judici a través de Twitter: "Arguments, feina, persistència. No hi havia delicte. Ho tornarem a explicar amb garanties d'imparcialitat. Hi tenim dret. Seguim i seguirem!"

Per la seva banda, Anna Simó, en declaracions al programa de TV3 Planta baixa, ha celebrat la decisió del tribunal espanyol i el fet que els hagi donat “la raó”. L’excomponent de la mesa del Parlament ha assegurat que d’aquest cas es poden extreure “moltes lliçons” i una d’elles és que “cal persistir” i no pensar que “res del que facis és inútil”. Simó ha recordat que el que ha resolt el tribunal és una qüestió prèvia que ja s’havia plantejat, tenint en compte que els recusats havien participat en l’admissió a tràmit de les querelles de fiscalia, per tant, “ja s’havien expressat gairebé avançant la sentència”. “Això ja es va dir i és per aquí que han anul·lat el judici”, ha afegit Simó.

Els exmembres de la mesa reclamen un judici amb garanties

Amb la vista posada a la repetició del judici, Simó ha manifestat el seu desig de poder “tenir més garanties” amb un tribunal “completament imparcial”. L’exdiputada d’ERC ha advertit que “hi ha fins a tres membres del tribunal, el ponent del Suprem, que estarien ‘contaminats’ i el tribunal ha de ser nou”. Simó havia estat condemnada a un any i vuit mesos d’inhabilitació i a pagar una multa de 30.000 euros. Això es paralitza. “S’anul·la tot, ens col·loquem a un dia abans del judici”, ha remarcat Simó.

Els membres de la mesa del Parlament en temps de Forcadell han rebut també el suport de la presidenta, Carme Forcadell. En un missatge a Twitter, Forcadell ha dit que Guinó, Simó i Ramona Barrufet "van tenir un judici injust i parcial".

 

La sala penal del Tribunal Suprem ha anul·lat la sentència del Tribunal Suprem de Justícia de Catalunya (TSJC), del 10 d’octubre de 2020, que va condemnar els quatre membres de la mesa del Parlament per desobediència per haver impulsat les lleis de l’1-O del 2017, segons ha informat l’alt tribunal espanyol aquest dimarts. El Suprem assegura que “s’ha vulnerat el dret a un tribunal imparcial”, tenint en compte que dos magistrats del tribunal que jutjava “havien exterioritzat en resolucions prèvies una postura explícita sobre qüestions que van constituir després l’objecte essencial del judici".