La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha de decidir aquest dimarts si manté o no el pols amb la Junta Electoral Central (JEC) per defensar l'escó del secretari tercer de la Cambra, el cupaire Pau Juvillà. La JEC va fer arribar divendres a la presidenta per burofax no només la suspensió del diputat Juvillà sinó també la credencial que ha expedit, amb data de dijous passat, de la diputada que ha d'ocupar el seu lloc, Nogay Ndiaye. La reunió d'aquest dimarts de l'òrgan de govern de la Cambra serà, per tant, el primer acte formal després de la comunicació de la JEC sobre la inhabilitació del cupaire. Per la seva banda, Juvillà ha informat avui a través d'un comunicat que un problema de salut li impedirà mantenir la seva activitat política habitual. 

D'entrada, el cupaire ha fet saber que demà no podrà participar a la reunió de la Mesa. Això no obstant, la situació no canvia per a la presidenta atès que sí l'ha convocat formalment i es veurà obligada a donar-ne explicacions davant d'aquest òrgan i davant dels grups de l'oposició. Des de l'entorn de Borràs s'assegura que la voluntat de la presidenta és resistir en la defensa de l'escó. En els mateixos termes s'ha pronunciat la portaveu de Junts, Elsa Artadi, en la roda de premsa posterior a la reunió de l'executiva del partit on ha assegurat que "la presidenta del Parlament segueix determinada i no s'ha mogut ni un mil·límetre" en la voluntat de defensar l'escó de Juvillà fins on aquest vulgui

 

Incomoditat als serveis de la Cambra

Tot plegat es produeix, a més, en una situació de forta incertesa per part dels serveis de la Cambra atrapats de nou al mig del foc creuat entre la JEC i el Parlament. De moment, segons fonts de la CUP, divendres es va comunicar a l'exdiputada de la CUP Maria Sirvent, que actualment era assessora del secretari tercer, que ja no treballa per a la Cambra catalana. Els mateixos dubtes planen sobre la situació laboral del mateix Juvillà, tot i que des de la CUP s'han limitat a assenyalar que mentre se sotmet a proves mèdiques no ha demanat cap baixa laboral.

En aquest context, les reunions s'han multiplicat aquest dilluns al Parlament. Borràs ha mantingut trobades amb representants de Junts, ERC i amb la CUP. En declaracions públiques després de la reunió de l'executiva republicana, la portaveu d'ERC, Marta Vilaltat, ha assegurat que el seu partit farà costat a Borràs. "Des d'ERC volem tancar files amb la presidenta del Parlament, posar-nos al seu costat per defensar els drets dels diputats i a la vegada la sobirania del Parlament", ha assegurat.

No obstant això, rere la nova polèmica al Parlament hi ha també la tensió entre republicans i Junts. Borràs no ha amagat en cap moment la voluntat que la seva resposta davant la inhabilitació de Juvillà marqui la diferència amb el posicionament que va adoptar el seu predecessor, el republicà Roger Torrent, quan va retirar l'escó al president Quim Torra, inhabilitat per mantenir el llaç groc a la façana del Palau de la Generalitat.

Finalment, també el Consell per la República ha volgut dir la seva i ha fet pública una nota en què demana que la presidenta i els diputats defensin "amb fets i fins a les últimes conseqüències" la sobirania del Parlament.