La Mesa del Parlament ha tirat pel dret un cop més i ha desestimat les peticions de reconsideració que PSC, C's i PP van presentar per intentar frenar les ponències conjuntes que serviran per redactar les tres lleis de la desconnexió: hisenda catalana, seguretat social i transitorietat jurídica.

Per tant, aquestes continuen endavant i segons preveu l'article 126 del reglament, en el qual s'empara aquesta fórmula de ponència redactora, s'ha d'elaborar una proposició de llei "en el termini de tres mesos". És més, si després d'aquest temps no hi ha un text articulat "s'entèn que decau l'encàrrec". El reglament contempla, però, també la possibilitat de prorrogar aquest termini "expressament". Això significa que la redacció podria també allargar-se, però sempre en el termini dels 16 mesos establerts per poder ser ja un Estat independent, com el propi president Carles Puigdemont va explicar en l'entrevista de El Nacional. 

Aquests tres mesos que contempla l'article 126, el de la ponència redactora, marca sens dubte l'agenda de JxSí i la CUP per començar a treballar en un text. Cal tenir en compte que només participaran aquests dos grups en les ponències perquè la resta de grups de l'oposició ja han deixat clar que no hi acudiran. És més, PP, PSC i C's presentaran un recurs d'empara al Tribunal Constitucional. 

La CUP sempre ha estat la més ferma defensora d'aquesta fórmula, atès que permet "obrir el debat sense apriorismes". Un argument que també ha utilitzat JxSí, malgrat que ells no n'estaven tan convençuts, sobretot arran de l'informe dels lletrats que qüestionava la fórmula i apostava per altres procediments de tramitació. D'aquesta manera, amb la ponència conjunta, els cupaires s'asseguren que JxSí comenci a treballar en els textos com a mínim en tres mesos.