Encara no existeix escrit de la Fiscalia ni s'ha obert judici, però els tempos sembla que aniran ràpid ara que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha tancat la investigació contra la presidenta del Parlament, Laura Borràs, per la seva pràctica com a directora de la Institució de les Lletres Catalanes, i l'hagi deixat a un pas del judici. Mentrestant, Junts assegura que és una causa que no té res a veure amb la corrupció sinó amb la persecució de l'independentisme, i ERC i CUP no volen posicionar-se encara sobre què faran quan arribi el moment en què s'obri judici i s'hagi de decidir si se la suspèn o no com a diputada.

Enmig de tot això els altres partits ja han demanat que sigui suspesa com a diputada quan sigui jutjada i aquest dimarts Ciutadans ha registrat a la Mesa del Parlament una sol·licitud instant la Mesa a adoptar l'acord de "convidar a la presidenta" a comparèixer davant el ple en qualitat d'autoritat per donar explicacions sobre aquest cas, una petició que l'òrgan rector ha rebutjat. Segons han explicat fonts parlamentàries, s'ha desestimat l'escrit de Cs perquè aquest procediment no està contemplat al Reglament del Parlament, i han detallat que s'enviarà un escrit al partit taronja per comunicar aquest acord de la Mesa.

Ara s'ha parat el cop però ben segur esclatarà aviat i suposarà un nou repte que posarà a prova la unitat de l'independentisme, malferit després del cas de Pau Juvillà. La CUP avui des del faristol del Parlament ha reiterat que encara no s'han posicionat però que qualsevol decisió la prendran tenint en compte l'oposició frontal a la corrupció però alhora la causa repressiva contra l'independentisme. La diputada Laia Estrada ha dit que s'està practicant una practica delictiva, i que en cap cas es pot equiparar al cas de Pau Juvillà quan va ser inhabilitat, ha assegurat: "El que s'està investigant és una presumpta causa de corrupció". Ahir ERC en roda de premsa va desestimar també posicionar-se. Fonts parlamentàries asseguren que de moment els grups independentistes no s'han reunit de manera oficial per abordar els propers moviments. A més, la presidenta del Parlament ha demanat aquest matí a l'independentisme que no col·labori amb la "feina bruta" de la "persecució judicial" de l'Estat espanyol. "Si critiquem els jutges facin de polítics, espero que els polítics no facin de jutge", ha remarcat.

Compte enrere per les llicències

Durant la mateixa reunió de la Mesa d'aquest matí s'ha abordat l'encara no resolt definitivament cas de les llicències per edat, que permetien a personal del Parlament cobrar sense treballar en els últims anys de la vida laboral. El Parlament va posar punt i final a aquest privilegi, però resta pendent veure què es fa amb qui el gaudeix actualment i qui ja el té concedit, una solució que els grups es van comprometre a trobar abans de l'1 d'abril. Queda molt poc marge, reconeixen fonts parlamentàries, però creuen que es complirà dins termini. 

Així, la Mesa ha encarregat als serveis jurídics una proposta com a base per la negociació col·lectiva amb el Consell de Personal. Fonts parlamentàries no han volgut concretar el ventall d'opcions d'aquesta transitòria, que podria anar des de la revocació fins a deixar les llicències concedides com estan. Si l'1 d'abril no hi ha un règim definitiu escrit, les llicències per edat concedides es queden com estaven. Així, els treballadors que les gaudien ho continuarien fent i els que les tenien concedides però encara no les cobraven, les gaudirien en un futur. Però la Mesa tindrà l'última paraula. Així, si en la negociació no hi ha acord, la Mesa "haurà de prendre la decisió".