Pressió sobre Laura Borràs. El PSC i els comuns han demanat avui que la presidenta del Parlament sigui suspesa com a diputada de la cambra catalana un cop comenci el seu judici pel cas dels contractes fraccionats quan era directora de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ja va anunciar ahir que tancava la investigació sobre Borràs, pas previ per enviar la presidenta a judici. Avui, la portaveu del grup socialista al Parlament, Alícia Romero, ha estat clara, indicant que, segons el reglament de la cambra catalana, no perdria l'acta de diputada, sinó que seria suspesa. "Per tant, hauria de perdre la presidència", ha avisat.

Segons Romero, en aquest cas s'hauria d'aplicar l'article 25.4 del reglament del Parlament, que ha considerat claríssim. Aquest article adverteix que "en els casos en què l’acusació sigui per delictes vinculats a la corrupció, la Mesa del Parlament, una vegada sigui ferm l’acte d’obertura del judici oral i en tingui coneixement, ha d’acordar la suspensió dels drets i deures parlamentaris de manera immediata". Així, segons la portaveu socialista, si aquest és el cas de la presidenta Laura Borràs, "s'hauria d'aplicar l'article". "És un article net i esclaridor, no necessita massa aclariments", ha dit.

 

"Cas molt clar de corrupció"

El portaveu dels comuns, David Cid, també s'ha pronunciat en la mateixa línia, afirmant que el cas de Borràs és clar: "És un cas de presumpta corrupció que no és comparable amb la judicialització de l'1 d'octubre o amb els processos de judicialització de la política que viuen dirigents de l'independentisme", com el de Pau Juvillà. És per això que, com ha fet abans Alícia Romero, Cid també ha demanat que Borràs sigui suspesa. "En cas que s'obri judici oral, s'ha d'aplicar l'article 25.4 i s'han de suspendre els drets i deures de la diputada".

"Fa molt de temps que hem perdut la confiança en Laura Borràs com a presidenta del Parlament. Ja no li vam expressar quan va ser escollida", però s'ha dirigit als grups independentistes de la cambra catalana per plantejar-se una pregunta: "Què més ha de fer perquè li retirin la seva confiança?".

Modificació de l'independentisme

Aquest article, que busca suspendre a tots aquells diputats acusats de corrupció, va ser modificat precisament per l'independentisme el 2017, per una transacció de Junts pel Sí i la CUP, com ha recordat Romero. "Ens semblaria estrany que els partits que van incorporar aquest article ara busquin excuses per no aplicar-la", ha assegurat. I ha recordat que, en cas que hi hagi dubtes sobre el tipus de delicte o el règim d'incompatibilitats en què es troba Borràs, "cal el dictamen de la comissió de l'estatut dels diputats", com marca el reglament.

Judici a Laura Borràs

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va informar ahir que ha tancat la investigació contra la presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs, i tres persones més pel cas dels contractes fraccionats, quan era directora de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). En la resolució, el magistrat Jordi Seguí sosté que Borràs va “abusar del seu càrrec” i que hi ha indicis per jutjar-los pel delicte continuat de prevaricació administrativa, frau administratiu, falsedat en document mercantil i delicte continuat de malversació de cabals públics. I ara dona trasllat a la Fiscalia Superior de Catalunya perquè presenti l’escrit d’acusació, pas previ al judici, després que es presenti l’escrit de defensa.

En la resolució, de trenta planes, el magistrat instructor del TSJC detalla els divuit contractes menors (de 18.000 euros) que Laura Borràs com a directora de la Institució va aprovar per realitzar serveis informàtics al web de la ILC del 2014 al 2017. D’aquest total, en va concedir sis a Isaías Herrero, xifrats en 112.502 euros. També detalla que Borràs i Herrero es coneixien d’abans, en haver treballat tots dos a Hermeneia, un grup d’investigació literari. Borràs i Herrero es van ajudar de Roger, cunyat d’Isaías, i d’Andreu, responsable de gestió administrativa de la ILC, per executar aquestes actuacions delictives, i els quals també seran jutjats. El magistrat exposa que hi ha correus electrònics on Borràs explica a Herrero com presentar propostes de pressupostos, el qual es presenta amb el seu nom i altres d'encoberts, com a través de la cooperativa Xarxa Integral, la qual guanya alguns dels concursos i va pagar a Herrero uns 22.000 euros. El total dels fons malversats se situa en uns 300.000 euros.