La Mesa del Congrés dels Diputats ha seguit l'informe dels lletrats i ha denegat el pagament del sou als quatre diputats presos. La presidenta de la cambra alta, Meritxell Batet, ha remarcat aquest dimecres que, com els quatre presos van renunciar al seu escó del Parlament el dia 14 de maig, només els haurien correspost tres dies de sou. Els serveis jurídics deixaven en mans de l'òrgan de govern de la cambra la decisió. Malgrat que la suspensió és efectiva des del 21 de maig, tampoc no cobraran els dies previs.

A més de no alterar les majories, l'informe jurídic redactat pels lletrats del Congrés sobre els efectes de la suspensió dels quatre presos diputats avalava que no cobressin ni un dia de sou del Congrés. La decisió, en tot cas, quedava en mans de la Mesa. Els diputats generen dret a cobrar la seva assignació constitucional des del dia de les eleccions, encara que no formalitzin la condició de parlamentaris fins a la constitució de la cambra.

"La Mesa podria no autoritzar l'abonament de les percepcions econòmica que haurien correspost als esmentats diputats, tenint en compte que en haver-se declarat automàticament suspesos en els seus drets tan aviat com van perfeccionar la seva condició, i mentre aquesta suspensió es mantingui, aquells no han arribat a desplegar els seus efectes," assegurava l'informe dels lletrats.

Per això, en principi tant Oriol Junqueras, d'ERC, com Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull, de Junts per Catalunya, tenien dret a percebre aquesta retribució sempre que, com la resta d'electes, no estiguessin percebent alhora un altre sou públic.