Tot allò que envolta l’Operació Catalunya és “greu” perquè el PP utilitzava la policia per fer “operacions d’Estat”, però la justícia fa la seva feina i “funciona”. És la tesi del govern espanyol sobre l’Operació Catalunya, i així ho apunten fonts de La Moncloa. Ara bé, al Congrés el PSOE no sembla prou indignat amb el cas: la creació d’una comissió d’investigació sobre aquest tema està aprovada des del passat mes de setembre, però no hi ha manera que vegi la llum. La comissió no arriba a la Mesa de la cambra baixa i la legislatura s’esgota; amb el risc que l’Operació Catalunya mori i no s’acabi investigant al Congrés dels Diputats.

Només cal veure com aquest dimarts el portaveu del PSOE al Congrés, ha refredat la possibilitat de fer néixer pròximament el mecanisme per esclarir els fets de l’Operació Catalunya. Patxi López ha passat la pilota als grups parlamentaris i els ha animat a “posar-se d’acord per veure com es posa en marxa i com funciona”. És a dir, que el més calent és a l’aigüera. D’aquesta forma responia a les inclemències dels partits independentistes, que han insistit que la comissió d’investigació s’ha de crear ja.

“Seria bo que s’investigués com a demòcrates”, deia Gabriel Rufián aquest dimarts, per molt que el diputat republicà es mostrés escèptic amb les intencions del govern espanyol de posar fil a l’agulla i prioritzar la seva posada en marxa. Així mateix, Ferran Bel del PDeCAT ja s’ensumava el pitjor i assenyalava que seria “un error que acabés la legislatura sense haver-la posat en marxa”. “S’ha de garantir la transparència per part del Congrés”, assenyalava la líder de Junts per Catalunya a Madrid, Míriam Nogueras.

De fet, Josep Pagès, diputat d’aquesta formació al Congrés, afirma en declaracions a ElNacional.cat que “s’intueix falta de voluntat” per part del PSOE en crear aquesta comissió d’investigació. Sembla contradictori, perquè els socialistes podrien utilitzar aquesta comissió per furgar en el PP i el seu ús de les clavegueres de l’Estat. Però el diputat de Junts lamenta, a més, que es veu d’una hora lluny que els socialistes fan “un ús interessat” de la comissió, en clau electoralista.

Però Junts també considera que és “inacceptable” que una comissió d’aquest tipus se centri només en el PP, ja que “també hi ha trames policials per motius ideològics amb governs socialistes”. Més enllà de les conseqüències penals que pot comportar el que es tracta en una comissió d’investigació en una cambra parlamentària, Pagès destaca que és important celebrar-ne per les conseqüències polítiques del que s’hi tracta.

L’Operació Catalunya ha tornat a ser notícia aquest dimarts perquè un jutjat l’investigarà de manera directa. Hi ha una nova causa oberta al jutjat d'Instrucció número 13 de Madrid que està centrada en l'expresident del Futbol Club Barcelona, Sandro Rossell, per aclarir la trama policial liderada per José Manuel Villarejo per apartar-lo de la presidència del Barça en el marc d'aquest entramat orquestrat des de les clavegueres de l’Estat. Fins ara, que s'ha admès la querella de Rosell, l'Audiència Nacional i el Tribunal Suprem havien anat rebutjant, per diversos motius, les querelles presentades pels afectats de l'Operació Catalunya. Cal recordar que el maig del 2022, Villarejo va assegurar en una entrevista a TV3 que l'Estat va premiar Carmen Lamela, la polèmica jutgessa del Procés, amb un ascens al Tribunal Suprem per haver aconseguit tancar a Sandro Rossell a la presó. L'expresident del Barça va estar en presó preventiva durant dos anys, fins que el 2019 va ser absolt.

Ofensiva d’ERC, Junts, PDeCAT, CUP, Bildu i BNG

Davant de l’immobilisme de la situació, els portaveus de Bildu, BNG, PDeCAT, ERC, Junts i CUP (Mertxe Aizpurua, Néstor Rego, Ferran Bel, Gabriel Rufián, Míriam Nogueras i Albert Botran; respectivament) han presentat aquest dimarts un escrit a la Mesa del Congrés dels Diputats. Demanen que s’obri el termini perquè cada grup designi els seus representants en la comissió d’investigació. A més, lamenten que tampoc no s’hagi constituït una comissió sobre Pegasus o sobre els atemptats del 17-A a Catalunya.