Serà abans abans del ple d'investidura de Jordi Sànchez, previst per aquest divendres, quan la Mesa es pronunciarà sobre la delegació de vot del president Carles Puigdemont. Atenent els canvis de la seva situació, després de ser alliberat per la justícia alemanya, Ciutadans i el PP han sol·licitat la revocació del seu vot delegat. I el president Roger Torrent s'ha compromès a debatre-ho abans de divendres. Fonts parlamentàries també han assenyalat que la delegació de vot del conseller Toni Comín no s'ha tractat en la reunió d'aquest dimarts.

La situació del president Puigdemont ha canviat radicalment des que va sol·licitar i exercir el vot delegat –en el ple de dijous passat-, perquè al cap d’unes hores va ser posat en llibertat. Si el ple s’acaba celebrat divendres, a l’espera del que respongui el Tribunal Suprem sobre la sol·licitud feta per a la seva sortida, Torrent s’ha compromès a abordar la qüestió.

Per altra banda, la Mesa d’aquest dimarts també ha admès les esmenes de JxCat a la reforma de la llei de Presidència. La llista del president va presentar aquest dilluns diverses esmenes a la reforma que el mateix partit va presentar per investir Puigdemont a distància, amb l'objectiu de clarificar que tant els membres del Govern com els òrgans col·legiats puguin ser nomenats i operar des de l'estranger. La reforma permetria a Puigdemont presidir la Generalitat i als polítics sobiranistes a l'exili, ser consellers.

També s’ha admès les esmenes fetes pel PP. Segons han avançat ja Ciutadans, el PSC i el PP, aquesta iniciativa legislativa serà portada al Consell de Garanties Estatutàries (CGE), que tindrà set dies per a emetre un dictamen.

Finalment, la Mesa també ha debatut aquest dimarts la creació d’una comissió d’investigació sobre el suposat espionatge polític de la Generalitat, proposta signada per Cs, el PSC, CatECP i el PP. S’ha acordat que la seva creació serà debatuda i votada en ple parlamentari.