Nova marxa de Vox. En aquest cas, qui abandona el partit és Juan José Aizcorbe, candidat al Congrés per Barcelona i gerent del partit, i ho fa just quan les sospites sobre els comptes de la formació d'extrema dreta s'escampen. Segons informa El País, Aizcorbe, juntament amb el tresorer, era el màxim responsable de la gestió econòmica de Vox. El seu possible substitut és Javier Cortés, economista i president del grup parlamentari ultra al Parlament andalús. 

El mateix mitjà ha informat que Vox també ha rellevat la vicesecretària jurídica, Marta Castro, i ha situat el vicepresident primer de Vox, Jorge Buxadé, com a nou responsable d'aquesta àrea, de manera que el màxim exponent de l'ala més dura del partit acumula més poder.

 

El partit d'ultradreta ha titllat de falses aquestes informacions, però en un comunicat ha admès que Aizcorbe serà substituït aviat. Tanmateix, ha negat que es tracti d'una dimissió, si no d'un acord mutu després que el gerent demanés reduir la seva càrrega de feina "fa mesos". Pel que fa a Castro, assegura que manté les mateixes funcions, però alhora admet que Buxadé és el màxim responsable jurídic, tot i que afirma que el canvi es va produir fa un any.

Polèmica pels comptes del partit d'extrema dreta

Sigui com sigui, marxa d'Aizcorbe es pot relacionar amb el fet que la seva signatura es troba amb els comptes de Vox pel 2018 i el 2019, justament els que el Tribunal de Comptes acaba d'aprovar amb "excepcions". És a dir, han passat el tall, però amb desconfiança. Tant és així, que l'informe del tribunal adverteix que algunes conductes que poden ser sancionats com, per exemple, l'ingrés a caixers automàtics de més de 20.000 euros el 2018 i de 300.000 l'any següent d'origen incert. 

A més de l'origen incert dels ingressos als caixers de 2018 i 2019, hi ha altres aspectes dels comptes del partit que han aixecat polseguera. Per una banda, l'any 2019, el partit d'extrema dreta Vox es va erigir per sobre de tots els partits de l'Estat espanyol com el que va rebre més donacions privades: 3,8 milions d'euros. Vox destaca per ser el partit amb més donacions i el que menys identifica els seus donants, segons queixes del Tribunal de Comptes, el qual ha arribat a amonestar la formació per falta de transparència.  

Per altra banda, l'any 2020, Vox va crear la Fundación Disenso, presidida per Santiago Abascal. Ara, els comptes de la fundació revelen que el partit d'ultradreta ha traspassat prop de 7 milions d'euros en últims 4 anys. La darrera transferència es va realitzar entre gener i juny d'enguany amb un import d'1,5 milions. Es tracta de grans moviments de diners que han cridat l'atenció de la premsa. Eldiario.es apunta que a partir del febrer d'aquest any s'han traspassat 2,5 milions d'euros. 

Què és aquesta fundació que rep tants diners del partit d'extrema dreta? La Fundación Disenso es va crear amb un capital procedent de Vox, i entre els seus objectius és promocionar "la defensa de la vida i la família", "la reivindicació de l'herència de la civilització occidental" o "la defensa de la llibertat, la unitat i la sobirania d'Espanya".