Santiago Abascal té feina per reorganitzar la cúpula de Vox després de la sortida d’una de les figures més importants i amb més visibilitat. La dimissió sobtada d’Iván Espinosa de los Monteros ha provocat un terrabastall al nucli dur de la formació ultra, que haurà de buscar nous lideratges al Congrés dels Diputats. Espinosa, que representa el bàndol més possibilista, ha perdut una batalla pel poder al partit davant l’ala més dura, ha agafat distància amb Abascal, se'n va sense fer sang, ha dit que es retira i que renunciarà a l’acta de diputat per “motius familiars i personals”. “Els meus pares no són tan joves i els meus fills encara no són tan grans, però he passat suficients nits a l’hospital en els darrers mesos amb ells per meditar el moment vital en el qual em trobo”, ha assegurat aquest dimarts en una compareixença sense preguntes des de la sala de premsa del Congrés dels Diputats.

Dos dies des que Vox va anunciar que no posaria impediments a la investidura d’Alberto Núñez Feijóo, el fins ara portaveu parlamentari ha passat de llarg del distanciament amb Abascal, de qui ha dit que “sense ell aquesta aventura no hagués estat possible”. “Ha estat un privilegi col·laborar-hi i tinc l’esperança de veure’l, més aviat que tard, al Palau de La Moncloa”. Tot i que renuncia a la legislatura, sí que ha explicat que continuarà a Vox, que ha presentat com una “start-up de la política”, “com a afilat de base” i “sempre a la seva disposició” per qualsevol assumpte que necessitin d’ell. Just finalitzar la compareixença, el líder de Vox ha fet una piulada en la qual parla d'un "gran portaveu" i s'ha mostrat orgullós de mantenir "un afiliat de luxe"

En la llarga llista d’agraïments, Espinosa de los Monteros ha dedicat unes paraules als mitjans de comunicació, amb qui ha mantingut una relació hostil durant tota la legislatura, fins al punt que els ultres no deixen entrar a la seva seu periodistes de la Cadena SER i el diari El País, en un atac a la llibertat de premsa. De fet, se sent víctima d’atacs permanents per part de certs periodistes. “La nostra relació [amb alguns mitjans de comunicació] mai ha estat fàcil, però espero que ara que Vox està plenament consolidat com a tercer partit d’Espanya, els mitjans comencin a tractar el nostre partit d’una manera més natural”, ha explicat. Tot i ser la tercera força parlamentària, els d’Abascal van baixar el 23-J dels 52 als 33 diputats, deixant-se pel camí 19 escons i 623.000 vots a tot l’Estat.

Espinosa de los Monteros és militant de Vox des que es va fundar el 2013, en va ser secretari general i durant aquesta legislatura ha exercit com a portaveu al Congrés dels Diputats, una posició que atorga molta visibilitat. Pertanyent a l’ala més liberal i possibilista, s’ha anat allunyant de l’estructura orgànica a mesura que el corrent ultraconservador i religiós, encapçalat per l’eurodiputat Jorge Buxadé, ha anat guanyant pes i influència a l’entorn de Santiago Abascal. De fet, segons ha explicat el diari El Mundo aquest dimarts a primera hora del matí, aquesta ha estat una de les raons que ha distanciat i refredat la relació personal entre Espinosa de los Monteros i Abascal en els últims mesos.

Onada de caiguts

El fins ara portaveu parlamentari s’afegeix a la llista de polítics ultres que han deixat la cúpula de Vox. La sortida més sonada va ser la de Macarena Olona, que també havia ocupat el càrrec de portaveu parlamentària al Congrés i que va deixar el partit després de no complir les expectatives que tenia com a candidata a les eleccions andaluses del juny del 2022. Olona se’n va anar disgustada amb el nucli dur, enemistada amb Abascal i Javier Ortega Smith, va trencar el carnet del partit i va llençar acusacions de corrupció contra Vox i va denunciar una campanya d’assetjament contra ella per part de comptes digitals vinculats al partit ultra. Arran del capítol d’enfrontament amb Olona, Santiago Abascal va apartar Javier Ortega Smith de la secretaria general, en benefici d'Ignacio Garriga. Ara és portaveu dels ultra a l’Ajuntament de Madrid. Tant Olona com Ortega Smith han lloat Espinosa de los Monteros a les xarxes socials.