Fa temps que Brussel·les té la mirada posada en les accions del primer ministre hongarès, Viktor Orbán. Però la seva contribució activa a la violació dels drets fonamentals no sembla molestar el partit - també ultranacionalista - de Vox. De fet, ha arribat a tal punt que ara és aquesta formació espanyola la que ha cridat l'atenció del Parlament Europeu, tal com ha explicat elDiario.es. I és que cinc grups d'aquest organisme s'han queixat de l'actitud de l'eurodiputat Jorge Buxadé

L'Europarlament va enviar una missió per tal d'avaluar l'Estat de Dret a l'hongarès, el qual també havia estat qüestionat per la Comissió Europea. Però la intenció de Buxadé, així com l'euroescèptic Nicolas Bay, era ben diferent, o almenys això han denunciat els populars, els socialistes, els liberals, els verds i l'Esquerra amb un escrit dirigit al president de l'Eurocambra, David Sassoli.

L'objectiu de la missió

La delegació, formada per set eurodiputats, va ser enviada el 29 de setembre fins a l'1 d'octubre a Budapest per fer l'avaluació. Durant aquest temps, es van reunir amb membres de govern, l'alcalde de la ciutat, Gergely Karácsony, i amb membres de Parlament de diferents grups polítics. L'objectiu era escoltar les diferents organitzacions de la societat civil que treballen en el camp de la protecció de l'Estat de Dret, la igualtat de tracte i els drets socials i de les minories.

Tanmateix, en lloc de fer un escrutini de l'executiu de país, Buxadé i Bay "van impugnar el propòsit del viatge" en les reunions amb les autoritats hongareses. Segons el text - recull elDiario.es -  "van participar en un programa de televisió abans de la missió, van organitzar entrevistes pel seu compte i van fer declaracions públiques", un fet que, lamenten, "afegir pressió en un context polític extremadament sensible".

"Soscavar la legitimitat del Parlament Europeu"

En cap cas els acusats poden al·legar que no eren conscients de les regles de comportament de cara a la missió, atès que "a la reunió preparatòria, el president [Sassoli] va recordar-les i va demanar als eurodiputats que no mantinguessin entrevistes paral·leles". "A més d'anticipar els resultats de la missió, les seves intervencions en els mitjans es van realitzar amb l'únic propòsit de soscavar la legitimitat de la feina d'escrutini del Parlament Europeu", han criticat.

A la carta també fan al·lusió a "l'article 12 (1)", que "estipula que les conferències de premsa i/o comunicats de premsa sobre les activitats de la missió se celebraran i/o publicar sota l'autoritat del president de la missió; aquests comunicats de premsa reflectiran les posicions establertes en les resolucions aprovades pel Parlament". Per tant, l'actuació dels dos eurodiputats representa una irregularitat. 

"Volem informar i cridar la seva atenció sobre la descortesia i irrespectuosa expressió de l'eurodiputat Balázs Hidvéghi [membre del partit d'Orbán], que va qualificar a la delegació davant els mitjans de comunicació com un grup de "5 boges" i "dos ​​homes normals"".

La resposta de Vox

Per la seva banda, ​Vox també ha respost en un escrit dient que "les diputades critiquen que ni Bay ni Buxadé van demanar permís a la cap de la delegació parlamentària per respondre als mitjans, com si un representant públic - o qualsevol persona - necessités autorització per atendre entrevistes o exercir el seu sacrosant dret a la llibertat d'expressió".

 

 

Imatge principal: Jorge Buxadé / Europa Press