Meritxell Budó ha renunciat aquest diumenge al vespre a l'alcaldia de la Garriga (Vallès Oriental) per prendre possessió com a consellera de Presidència i portaveu del Govern dilluns al matí. Budó ha explicat que van ser Jordi Turull, Carles Puigdemont i Quim Torra els qui van considerar que ella era la persona que podia agafar el relleu d'Elsa Artadi, que deixa la conselleria per incorporar-se a les llistes de JxCat a l'Ajuntament de Barcelona. "Havia d'acceptar-ho i començar aquesta nova etapa", ha defensat Budó. Per a la que serà la nova portaveu del Govern els moments a Catalunya són "complicats" i s'han de viure amb "serenitat" i s'ha mostrat convençuda que amb Torra fixaran "l'estratègia" per poder afrontar "els nous reptes i horitzons".

En declaracions als mitjans, Budó ha explicat que quan Turull, Puigdemont i Torra van proposar-li ser la nova consellera de Presidència i portaveu de l'executiu va fer la reflexió però "tenia molt clar que el seu compromís és un exemple" i que "havia d'acceptar-ho". Dilluns a primera hora Budó prendrà possessió i s'ha mostrat amb ganes de "començar a treballar, aprendre i estar al costat del president Torra per tot allò que consideri oportú".

Sobre el moment polític que viu el país, Budó ha admès que són "moments complicats" però ha emplaçat a encarar-los "amb serenitat". Budó, que va ser alcaldessa entre el 2007 i el 2008 i del 2011 fins aquest diumenge, creu que l'experiència al capdavant de l'Ajuntament de la Garriga l'ajudarà en l'etapa de consellera. "La gestió, la responsabilitat i el que ha après, com el consens i el diàleg" són les premisses amb què Budó treballarà per "buscar les màximes majories i el màxim consens per anar avançant".

Budó ha afirmat que com a alcaldessa sempre ha respost quan els presidents Mas o Puigdemont van cridar als batlles pel 9-N o l'1-O i ha reivindicat que "Catalunya també es construeix des dels ajuntaments".

En el seu discurs de renúncia, la futura consellera de Presidència ha recordat també els presos. Budó, que ha rebutjat fer balanç del seu mandat per estar en època preelectoral, ha afirmat que marxa de la Garriga "amb la tranquil·litat de qui ho ha posat tot" pel poble i contenta del resultat. Els regidors, que l'han descrit com una dona "valenta" i amb caràcter, li han desitjat sort i encerts a la que serà la nova consellera per una etapa que alguns han augurat que "no serà fàcil".

El ple, convocat diumenge a dos quarts de vuit, l'han seguit un centenar de veïns des de la mateixa sala de plens, que han ocupat de seguida les cadires, passadissos i la porta d'accés de l'espai per seguir l'última sessió plenària de Budó. Els regidors han votat la renúncia de Budó com a alcaldessa i, en un segon ple, s'ha votat Jordi Pubill com a nou alcalde de la Garriga, que serà el candidat de JxCat a l'alcaldia al 26-M.