Els manifestants de l'avinguda Meridiana ja han arribat als 100 talls. Fita insòlita dins de l'independentisme, que mai abans havia demostrat tanta regularitat en una protesta. Amb el tall d'aquest dimarts, aquest moviment veïnal ha completat 100 dies manifestant-se de forma consecutiva des del passat 14 d'octubre, dia en què el Tribunal Suprem va fer pública la sentència del procés.

Al llarg d'aquests 100 dies, la protesta ha evolucionat fins a convertir-se en un moviment compacte i organitzat. Sense perfil oficial a Twitter, però amb un canal de Telegram amb més de 13.000 seguidors, els activistes han anat perfeccionant les seves accions amb assemblees obertes, tallers i activitats diverses.

Entre els assistents al tall d'avui destaca la presència de Montserrat Puigdemont, germana del president de la Generalitat a l'exili, Carles Puigdemont.

montserrat puigdemont meridiana - meridiana resisteix

Meridiana Resisteix

"Només l'organització i la mobilització massiva i persistent ens portaran a vèncer. És aquesta la convicció la que ens manté fermes i dempeus nit rere nit al tall de Meridiana Resisteix", ha assegurat el moviment en un comunicat. "Cada nit de tall és una victòria i no pel fet simbòlic, sinó en el propòsit d'alçar-nos amb la fermesa de ser un pol potenciador de mobilitzacions dins la xarxa i la lluita compartida que ens agermana com a poble", han reivindicat tot enviant "moltíssima força" a altres talls de Catalunya.

A més, també han informat que els actes que tenien previstos per avui per celebrar el centenar de talls s'han posposat pel pròxim dissabte 25 de gener a causa del temporal. També han cridat a assistir al tall del dia 30 de gener per fer front a les convocatòries de grups d'extrema dreta.

Una regularitat posada a prova

El tall va veure perillar la seva continuïtat unes setmanes enrere quan dispositius de Mossos i Guàrdia Urbana tractaven d'impedir l'acció. Després de discutir-ho en diverses assemblees, els organitzadors van decidir comunicar el tall al departament d'Interior per tal de salvar l'acció.

Durant aquells talls, els enfrontaments entre manifestants i agents van provocar les úniques detencions de la Meridiana. Dues van ser el mes de novembre, en què un manifestant va ser acusat d'atemptat contra agents de l'autoritat per llançar ampolles de vidre a la línia policial i un altre d'amenaces contra els agents i desordres públics. Un tercer activista va ser detingut el mes desembre, el qual va ser citat a declarar a la Ciutat de la Justícia el passat divendres 17 de gener.

A més, fa menys de dues setmanes, els independentistes van rebre la primera visita de grupuscles ultres que van contraprogramar el tall amb l'objectiu d'impedir-ho. Tanmateix, la separació d'ambdós grups per part de la policia va deixar sense efecte la performance espanyolista.

El tall ha rebut el suport i la presència de diferents polítics independentistes​ com els diputats de JxCat Laura Borràs i Francesc de Dalmases, l'activista Roger Español, el diputat d'ERC Ferran Civit, el periodista Antonio Baños, o el portaveu de la CUP al Parlament, Carles Riera, entre d'altres.